Jüri Pihel: Birgiti edu sõltub lava-show'st

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihel
Jüri Pihel Foto: Liis Treimann

Jüri Pihel, keda võib nimetada Eurovisooni Eestisse toojaks, sõnab, et tänase poolfinaali tulemust pole mõtet ennustada, kuna kõik oleneb show'st ning publiku meelestatusest.

Kas olete end tänase poolfinaali lauludega kurssi viinud?
Eriti ei ole, tahan ikka vaadata niimoodi, et proovin ühekorraga kogu selle laadungi ära vaadata ja siis otsustame, kuidas mõjub. Kutsun aga sõbrad külla ja jälgin ka nende reaktsioone. Ega valdav osa inimesi neid laule enne poolfinaali vaatagi ja ette ei kuula.

Lemmikuid pole seega tekkinud?
Ennustada ma küll ei taha, see on üks tänamatu ja rumal töö.

Mida te arvate, kui suured šansid on täna Eestil poolfinaali jõuda?
Tõenäoliselt on see üsna etteaimamatu. See sõltub suuresti ka sellest, mis laulude vahel laval toimub. Unustame kõik videod ja raadiost kuuldud hitid - mõni lugu, mis on ette väga põnev ja millele ennustatakse edu, võib oma show'ga alt minna. Aga Birgitile hoian ma kindlasti pöialt.

Kas Euro-uudistega olete end kursis hoinud?
Olgem ausad, kogu see meediakära ei jõua valdava osa inimesteni, kui räägime rahvusvaheliselt. Paljud ei näe ega loe neid lugusid. Eurovisioonil ei mängi see mingit rolli. Kui jätame kõrvale naljamehed ja fännid, siis enim on neid inimesi, kes toimuvat n-ö puhta lehena vaatavad.

Kõik otsutatakse alles täna õhtul. Oleneb, kas muusa külastas heliloojat loo kirjutamise ajal või mitte. Väga palju oleneb show'st.

Ma arvan, et näiteks Getter Jaani langes nõrga ja halvasti lavastatud show ohvriks - kohutavad tantsijad, kohutav ülesehitus.

Oma kogemusest võin rääkida, kuidas Inese lavaline olek teda alt vedas. Kõik ennustasid Inesele võitu ning ootused olid kõrgeks aetud, kuid esinemine oli kuidagi kahvatu. See ei veennud publikut ega saanud saali endaga kaasa elama. Oli vaid hirmunud väike tüdruk, kes laulis korralikult laulu ära.

Vana võistlushundina ütlen, et on kolm komponenti, mis tagavad Eurovisioonil esinejale edu. Esiteks loeb see, kas lugu iseenesest on kaasaahaarav või hea. Me ei räägi žanrist, ka ballaad võib väga edukaks osutuda.

Teine oluline punkt on see, kas lugu on tänases päevas - see on etteaimamatu. See laul võib olla ükskõik mis žanris, aga inimestele millegipärast sobib. Just sel hetkel tundub vaatajatele, et romantiline ballaad on see, mida nad vajavad.

Kolmas asi on esineja enda suutlikkus auditoorium oma pihku haarata. Kui need kolm asja on paigas, sõltub edasine vaid sellest, kui tugevad on teised esinejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles