Eurovisiooni-fänn: enne esimest proovi ei huvitanud Tanja laul siin kedagi, kuid pärast proovi oldi lausa lummatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanja Eurovisiooni proov.
Tanja Eurovisiooni proov. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Täna õhtul köidab eestlaste meeli 59. Eurovisiooni lauluvõistluse esimene poolfinaal, mis jõuab telepildi   vahendusel meieni Kopenhaagenist. Linnast, kust Eesti kunagi oma esimese Eurovisiooni-võidu tõi. Eestit esindav Tanja Mihhailova on laval   kolmandana.

Kopenhaagenis on 37 riigi esindajad teinud proove juba terve nädala. Tänavu 59. korda toimuva Eurovisiooni lauluvõistluse juhtmõte on sedapuhku «Join Us!» ehk «Ühine meiega!» ning on pühendatud Rootsi ansambli ABBA 40 aasta tagusele võidule looga «Waterloo». Isegi pressikeskuse internetiühenduse salasõna on sellest võidust tuletatud.

Traditsiooniline avapauk anti võistlusele juba pühapäeva õhtul punase vaiba ürituse ning sellele järgnenud vastuvõtuga Taani pealinna raekojas. Juba mitu aastat – nähtavasti just ainelistel ja ruumilistel kaalutlustel – pole ajakirjanikud vastuvõtule oodatud, mistõttu oli neil taas võimalus tundide viisi kiibitseda aiaga piiratud ülikitsal maaribal punase vaiba ääres, et tekitada miljonitele inimestele täiesti tundmatute esinejate ümber kunstlikku ažiotaaži.

Omaette huvitav oli jälgida, kuidas võtavad ajakirjanikud ja linnarahvas vastu Ukraina ja Venemaa esindajaid. Kas poliitika ja kultuuriüritus on ikkagi kuidagi omavahel sõltuvuses ja sümbioosis või mitte?

Selgus, et Eurovisioonil valitseb sedapuhku rahu. Samas on Ukraina ajakirjanikud murtud meeleolus ning vestlustes on nad märku andnud, et imelik on olla glamuuriüritusel ajal, kui kodumaal käib sõda. Eks seda tunnetasid ka Ukraina delegatsiooni liikmed, kelle kostüüme ilmestanud mustad lindid polnud kuidagi seotud moetrendidega.

Vahelepõikeks: õuduse ja hämmastusega võisid kopenhaagenlased samal õhtul tunnistada suhteliselt võigast rongkäiku, mille ees marssinud puhkpilliorkester mängis ennastunustavalt «Internatsionaali». Orkestrile järgnes umbes paarsada inimest – lapsevankritega ontlikest kodanikest kuni prükkari välimusega vanameesteni –, käes punalipud sirbi ja vasara kujutisega, paljudel olid käes tõrvikud. Kõnetasime üht meeleavaldajat ning tema jutust selgus, et Venemaa president Vladimir Putin on tubli ja õige mees.

Ent kõigil teistel puhkudel sai punasel vaibal taas ammendava ülevaate Euroopa glamuuri hetkeseisust. Islandi kleitides mehed nõudsid meestele naistega võrdseid õigusi ning Austria meesnaine Conchita Wurst, kodanikunimega Thomas Neuwirth, kes talvel Eestitki väisas, teenis vaimustunud linnarahvalt tugeva aplausi mitte õhtutualeti, vaid perfektse paruka ja hoolikalt pöetud habeme eest.

Meie Tanja Mihhailovat, kes liugles vaibal türkiissinises Kristina Viirpalu loodud kleidis, koos tantsupartneri Argo Liigi ning delegatsioonijuhtide Mart Normeti ja Heidy Purgaga, võeti samuti soojalt vastu. Täiendavaid soojakraade lisas kindlasti ka Eesti esindaja oskus pressiga meeldivalt suhelda.

Ent on siis lootust näha ja kuulata Tanja Mihhailovat ka laupäevases Eurovisiooni lauluvõistluse finaalis?

Aastaid Eurovisiooni kajastanud ja tänavugi Kopenhaagenis viibiv Raadio Elmari peatoimetaja Owe Petersell ei oskagi seisukohta võtta – on ju elu näidanud, et Eurovisiooni laulude edetabel on tihti täiesti ettearvamatu. «Alati leidub niinimetatud musti hobuseid, võib tulla keegi, kes tõeliselt üllatab. Mis aga puudutab Tanja šansse, siis hindan neid väga heaks,» kostis Petersell. «Tegemist on väga tugeva lauljaga, laul on hea poplugu, juurde veel lavashow ja tantsimine.»

Peterselli seisukohta ei jaganud aga Raadio Uuno peatoimetaja Andres Panksepp. «Hea, et meie laul pole minoorne ballaad, kuid edasipääsemise võimalusi hindaksin 50:50. Mina siiski väga palju ei panusta, sest «Amazing» ei jää esimese kuulamisega kõrvus kummitama,» rääkis Panksepp.

Ta arvas, et kuna maailm on plagiaate täis, võiks lõpetada «Amazingu» ja kaks aastat tagasi Eurovisioonil võidutsenud Rootsi euroloo «Euphoria» võrdlemise. «Meie lugu pole plagiaat, vaid on sarnane teise looga, ja ma arvan, et see tuleb kasuks.»

«Ta saab kindlasti finaali, pole mingit küsimustki,» kõlas Eurovisiooni-fänni, San Marino delegatsiooni kuuluva Kelly Limonova seisukoht. «Enne esimest proovi ei huvitanud Tanja laul siin kedagi, kuid pärast proovi oldi lausa lummatud. Poolfinaali fännide edetabelis tõusis ta 11. kohalt kuuendale.»

Eesti Eurovisiooni fänniklubi president Martin Paberit jagas Limonova arvamust: «Finaali saamine on kindel, kuid oma välismaal elavaid sõpru võib meie poolt hääletama kutsuda ikka! Ärme unusta, et Eesti võitis 13 aastat tagasi Kopenhaagenis peetud lauluvõistluse. Äkki ajalugu kordub?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles