Selgusid Eesti Laulu viimased viis finalisti

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Laulu teisest poolfinaalist pääsesid 21. veebruaril Nordea Kontserdimajas toimuvasse finaali Elina Born ja Stig Rästa, Triin Niitoja & John4, Kali Briis Band, Daniel Levi ja Luisa Värk. Hääletajaid oli 38 000. 

Žürii lemmikud olid (juhuslikus järjekorras) Daniel Levi, Wilhelm, Elina Born ja Stig Rästa, Kali Briis Band ja NimmerSchmidt.

Esimesest poolfinaalist pääsesid finaali Elisa Kolk, Elephants From Neptune, Robin Juhkental & The Big Bangers, Maia Vahtramäe ja The Blurry Lane. 

II poolfinaali esinejad ja ekspertide kommentaarid

1. Wilhelm «Light Up Your Mind» (autorid Anett Kulbin, Paul Neitsov, Jorven Viilik) [telefoninumber 9007001]

Indrek Vaheoja: Minule tundus nagu hipiajastu hümn, aga ilma psühhedeelikumideta. Peeter, sina olid laulu ajal väga närvis. Miks?

Peeter Oja: Ta hakkas üles kütma mind. See oli selles mõttes huvitav lugu, et hakkas minema, aga siis võttis tagasi. Ta mängis minu tunnetega. 

Vaheoja: Sa ei ole harjunud, et sind narritakse? Vanem mees ka, ei taha, et narritakse. Kas läheb või ei lähe.

Oja: Pärast sain aru ka, mida taheti öelda. 

Mart Juur: Mis hetkel sa aru said?

Oja: Kuskil 20-30 oli mänginud.

Juur: Ma märkasin seda, sul lõi tuluke põlema.

Oja: See on väga hea, kui teised märkavad ka. Olen laval tähele pannud, et kui artistil lööb tuluke silma, või kuulajal, ükskõik kellel, siis on ikka väga hea.

Juur: Mind muidugi üllatab ja rõõmustab, kui eriline linn on Tartu. Ta on ikka selline hipivärk, aga samas tohutu hulk tartlasi valmistuvad homseks Tartu Maratoniks. Sina, Peeter, oled ju vana maratonihunt, sa käisid Jaak Mae naise ja Priit Pulleritsuga sõitmas, kas see laul viib su finišisse?

Vaheoja: Viib finišisse küll.

2. Kruuv «Tiiu talu tütreke» (autor Allan Kasuk) [9007002]

Vaheoja: Mina olen tähele pannud seda, et kui tavaliselt teeb torupill laulud heaks, siis siin jäi torupill kuidagi tagaplaanile ja värvid domineerisid.

Juur: Värvid domineerisid ja laul pani väga sügavalt mõtlema Eesti rahva minevikuajaloo peale, et kui raske see on olnud, palju katkusid ja näljahädasid. Laul oli väga kurb ja läks sügavale hinge. Lõpus oli edasiviiv element, kahjuks vaid korraks vilksatas see parmupill, mis oli üks väheseid mõnuasju, mis eestlastel üldse oli. See tekitas ajus sellise mõnusa vibratsiooni. Teine võimalus oli see, kui õnnestus ninna tõmmata mõni kärbes, siis see käis ka peas ringi. See oli ka mõnus. 

Vaheoja: Kõik isad hakkavad ikkagi natuke mõtlema, kui selliste värviliste pükstega mehed tulevad ja tahavad jooma ja tantsima kutsuda.

Juur: Siin ma neid pükse hukka ei mõistaks, nad lähevad Austriasse.

Vaheoja: Püksid olgu hallid ja viigiga.

Juur: Viiskümmend halli viigipüksi!

Oja: Siin oli muidugi see, et Tiiu ise läks poiste juurde õlut jooma. Ka see on aja märk. Ma arvan, et see on mõtlemise koht, kas Tiiul ja üldse noortel naistel on mõtet minna meeste juurde õlut jooma ja torti sööma.

3. Demie feat. Janice «Kuum» (autorid Raimo Ugast, Jaanika Merelaht) [9007003]

Oja: Minu jaoks lahendas ta ühe probleemi, ma väga tänan. Mul on probleem olnud juba aastaid, et kandes endas tohutu jõudu, et kuidas ma seda välja elan. Siin, selles laulus ma sain teada, et kiiruse kaudu. See laul on ka raviv ja ta ei jäta küsimusi õhku, et kuum-kuum-kuum. Teine jätaks õhku, mis see kuum on, aga siin saad aru - temperatuur on kuum. Väga hea laul, ta lahendab probleeme.

Juur: Kurb lugu palavikust, eriti praegusel viiruste ajal. Et olge ettevaatlikud.

4. NimmerSchmidt «Kellega ma tutvusin?» (autorid Fredy Schmidt, Andero Nimmer) [9007004]

Vaheoja: Selle loo ajal hakkas silma, et kõige vastikum ja tüütum asi on see, et kui üks ansambli liige tuleb kruttima teise liikme pilli.

Juur: No kui bändiliige käpib, see on juba tohutult närviajav. Veel hullem, kui tuleb publikust mõni inimene ja hakkab kiskuma sul neid asju. Tartu ansambel, mis asja neil on laulda Lasnamäest? Samas ma saan aru, tartlase jaoks tundub Tallinn kauge ja hirmutav. Tundub olevat city, mille tuled on meelitavad. Selles mõttes rahustan teid - Lasnamäe on väga mõnus koht, palju mõnusam, kui Annelinn. Täiesti tšill koht. Väga hea turg on seal. 

Oja: Ma just mõtlesin, kuhu homme välja minna, ja väga hea, et ma kuulsin siit seda laulu. Ma lähengi homme Lasnamäe turule. Suvest saati müüd sokke seal. Kaks eurot paar. Homme kella kuuest hommikul.

5. Elina Born ja Stig Rästa «Goodbye to Yesterday» (autor Stig Rästa) [9007005]

Oja: Ei, see oli väga kurb lugu... Alati, kui lugu algab, ei tea, millega ta lõpeb. Aga et ta nii oleks lõppenud...

Juur: See oli kurb lugu, aga samas ikkagi positiivne. Aetakse veel jube vara üles. Ma saan aru, et selles laulus oli probleem see, et vanem mees ärkab varem üles. Aga vanemad mehed on sellised.

Oja: Aga noor naine tahab magada. Kurb lugu.

Vaheoja: Üles tuleb raputada see noor naine!

Oja: Sina lähed vägivalla peale, aga siin oli väga delikaatselt lahendatud: vanem härra ei äratanud teda üles, vaid lasi magada. Selles oligi see kurbloolisus. Asi, mida ma tahan siin avalikku kaamerasse öelda - Eesti rahvas, ärge ajage taga ainult kiireid laule, ka selline mahe lookene võib Eestile palju kuulsust tuua.

6. Daniel Levi «Burning Lights» (autor Daniel Levi Viinalass) [9007006]

Vaheoja: See oli siis esimene bänd, kes läks oma valijate juurde ja lasi enda staariihu katsuda.

Juur: Eks see ole vana probleem, et suflöörid kipuvad ka lavale ja tahavad olla suured laval, aga teatrites on sellised inimesed, kes hoiavad neid lavalt eemal. Ma arvan, et selles Danieli bändis näeme järgmise Eesti Laulu eelvoorus palju soliste. Aga tekib küsimus, tõesti tekib küsimus, miks EAS maksis pool miljonit Robbie Williamsile Tallinna tutvustamise eest. Daniel oleks teinud poole odavamalt, ma arvan. 

Oja: Kui tõesti see laul võidab ja esindab Eestit... Kõik oli korras, kõik töötas, aga lõpp pani mind kahtlema. Kas Austria rahvas suudab seda poissi üleval kanda? Kas ta üldse kinni püütakse? See on üks ohumärk.

7. Triin Niitoja & John4 «This Is Our Choice» (autorid Jaanus Saago, Triin Niitoja) [9007007]

Vaheoja: Kuulsime, et muusa käis nende juures ja tõi mõned laulujupikesed. Peeter, hoopis sina käisid ja viisid Eesti Laulu jupikesi. Kas metsa alla või uste taha?

Oja: Ma olen viimased kolm aastat oma laulujupikesi, mis mul on pähe tulnud ja olen üles kirjutanud, igale poole laotanud. Metsa alla, Selveri juurde...

Juur: Kõige hullem, et Kadrioru pargis põõsa all on neid laulujupikesi. Sa ei korja neid kokku ka kunagi. 

Oja: Näed, nüüd korjati, tänu sellele, et ma ise ei korjanud! Olen laulujuppe ka postikastidesse toppinud...

Vaheoja: Sul häbi ei ole?

Oja: Ei ole.

Juur: Aga minu meelest on tore, et Peeter poetas oma laulujupikese sinna, kuhu ta poetas, ja bänd selle üles korjas. Mõtle, miljon eestlast vaatas seda laulu ja kokkuvõttes kolm miljonit minutit kadus meie elust. Nii energeetilist duot, nagu see Triin ja John, pole olnud Eesti popmuusikalavadel pärast seda, kui Sullivan lahkus Terminaatorist. Kui te saate mu mõttest aru...

Oja: Mulle teeb head meelt, et kantri alati jääb. Ta on toeks ka meile.

8. Kali Briis Band «Idiot» (autor Alan Olonen)  [9007008]

Vaheoja: Siin oli inspiratsiooni võetud eelmise poolfinaali loost ja klaveril oli siga. Mis järgmiseks?

Oja: Ega tihtilugu ongi niimoodi, et inimesed on muretsenud endale koju klaveri, et kasutada seda millegi alusena.

Juur: Noored tulevad kokku, et bändi teha, ja siis tekib küsimus, kuidas eristuda ja tekitada laval eufooriat, mis on teadupärast väga keeruline seisund. Kui küsida, kas see oli ajaviide või meelelahutus, siis minu meelest oli see ajaviide. Kvaliteetne ajaviide. Eriti tore, et see tuli Paidest. Paidest, kus tapeti Eesti neli kuningat, kust on pärit Hermann Hesse ja Priit Aimla ja Ansambel Andur. 

Vaheoja: See on ideaalne lugu, mida laulda tööintervjuul. 

9. Luisa Värk «Minu päike» (autorid Mikk Tammepõld, Luisa Värk)  [9007009]

Vaheoja: Mul tekkis kohe väike deja vu tunne. Kui lähed lastega mänguväljakule, siis istuvad samuti liivakasti ääre peal noored emad ja vaatavad sind neljakesi kullipilguga, et mida sa ronid siia, mida sa käid siin. 

Juur: Väga tähelepanuväärne ja sümpaatne lugu. Kunagi Alice Cooper tõi lavale giljotiini. Luisa Värk tõi mänguväljaku. Taristu loodi, see on väga armas. Tõesti, see on väga tuttav situatsioon, et laps kiigub ja siis emad nutitelefonidega istuvad Perekoolis ja kommenteerivad. Arenguruumi on veel palju. Kindlasti tuleks lavale rajada liumägi ja tuleks teha liivakast, kus istub üks poiss, kes sööb liiva. 

Oja: Vähe sellest. Kui juba atribuut on olemas, tuleks laiendada. Noored neiud võiks rohkem ronida, aga kui ronid seal trepi peal - kiiver pähe! 

Juur: Mulle meeldiks ka, kui lõpus lendaks kaks NATO hävitajat üle.

Oja: Piisab ühestki. 

10. Mari «Kolm päeva tagasi» (autor Mariliis Jõgeva)  [9007010]

Vaheoja: Hää Mart, kas sellise tagurpidi ristiga nais-Sal-Saller sulle täna muljet avaldas?

Juur: Mul on tohutult hea meel, et meil on tekkinud ka näosaate ehk paroodiaelement. Kuidas sulle meeldis Hendrik Sal-Salleri paroodia?

Oja: Ei, see oli hea. Minule väga meeldis. Seal oli hoogu, seal oli mõtet. Seal oli materjali, millega edasi töötada.

Vaata teise poolfinaali esitusi:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles