7 aastat ja 120 Eesti Laulu lugu ehk 10 pala, mida endale meelde tuletada

Irene Tambek
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Laul 2013 poolfinalistid.
Eesti Laul 2013 poolfinalistid. Foto: Elu24.ee fotomontaaž

Sel laupäeval annab avapaugu kaheksas Eesti Laulu konkurss. 

2008. aastal vastu võetud otsus värskendada Eurovisioni lauluvõistlust «Eurolaul» ja see välja vahetada Eesti Lauluga, oli tagasivaadates noorte ja alternatiivsete bändide jaoks parim otsus Eesti muusika senises ajaloos. 2009. aastal esimest korda eetris olnud konkursi eesmärgiks oli «tuua esile uut eesti muusikat» ning võitja saata Eestit esindama 2009. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusele. Konkursi nimevahetus oli tingitud ETV soovist värskendada konkursi nägu ning andmaks selget signaali, et Eurolaul on pööranud uue lehekülje. Lauluvõistluse ema Heidy Purga on mitmes intervjuus kinnitanud, et konkurss on suunatud eelkõige eesti publikule ning sõit Eurovisionile on võitjale auhinnaks, boonuseks.

Seda on see edukas ettevõtmine tänaseks teinud juba 7 aastat ning Eesti muusikamaastikule paisanud nii mõnedki nimed, bändid ning laulud, mida või keda oleks unustada patt. Niisiis valisin 120 Eesti Laulul läbi 7 aasta kandideerinud loo seast välja 10 enda lemmikut, ning mõne artistiga meenutasime aegu ja laule, oh ammuseid!

Chalice ja Maagiline Kuues «Nelikümmend» (2009)

Foto: Photo Factory

Sellest protestihõngulisest ürituses võttis esimesel aastal osa, looga «Nelikümmend», Jarek Kasar ehk Chalice, kindlasti, kelle eeskujul hiljem nii alternatiivsemad bändid kui ka niššiartistid konkursist osa võtsid. Samuti oli värskendav kuulda kedagi laulmas ühest ebaseksikaimast asjast nagu keskeakriis, mitte tähtedest, 17. eluaastast või mõne aksessuaari häälest.

Chalice jäi võistlusel seitsmendaks, konkursi võitis Urban Symphony looga «Rändajad».

2. Iiris Vesik «Astronaut» (Eesti Laul 2010)

 «Kõige eredamini on mul meeles Twisted Dance Company ägedate tüdrukutega koostöö,» meenutab 2010. aasta esitust hetkel Londonis resideeruv lauljanna. Mida teeks «Astronaut'i» laulja täna laval teistmoodi?  «Kui juba Eurovisioni jaoks esineda, siis võib sädelevate asjadega ja tossupommidega mõnusalt üle panna ja hulluks minna,» nendib ta muiates. Iiris enda sõnul täna looga «Astronaut» Eesti Laulule ei kandideeriks, sest «igal asjal on oma aeg ja koht.» 

Iiris tuli võistlusel neljandaks, võitis Malcolm Lincoln looga «Siren».

Lenna «Rapunzel» (Eesti laul 2010)

Foto: Karli Saul

2010. aastal tegi Lenna oma Eesti Laulu debüüdi Vaiko Epliku kirjutatud looga «Rapunzel». Alates sellest ajast on naine konkursil alati teiseks jäänud ning tänaseks ootavad eestlased Lenna Eesti Laul võitu sama kangesti nagu Leonardo DiCaprio Oscarit. Seniks, kuulakem muinasjutuliselt imelist lugu aastast 2010.

2010. aastal sõitis napi võiduga Eurovisionile Malcolm Lincoln looga «Siren».

Ans. Andur «Lapsed ja lennukid» (Eesti Laul 2011)

2011. aastal astus Eesti Laulu konkursil üles bänd Ans. Andur looga «Lapsed ja lennukid». Bändi laulja Madis Aesma ei ole enda sõnul Ans. Anduriga kunagi kirjutanud lugu spetsiaalselt Eesti Lauluks. «Me neid lugusid niikuinii kihupõhiselt ei kirjutagi, kui tulevad, siis tulevad kuidagi ise ja laisemini,» pajatab laulja.

Toona rääkis Aesma, et konkursilt võetakse osa, et «saada tähelepanu enda ansambli tegemistele ja tahaks ikka veenduda, kas televiisor teeb inimesed paksemaks või mitte». Seda, kas Ans. Andur täna looga «Lapsed ja lennukid» konkursile kandideeriks Aesma öelda ei oska. «Siis tundus õige, aga see oli juba 5 aastat tagasi,» meenutab ta ja lisab: «Meenub see, et võtsime kõike suhteliselt iisilt, võibolla isegi liiga iisilt. Täna ilmselt valmistuks rohkem, aga samas ei tea ka.»

Samas, ega tänaseks seda vajadust ei ole ka, sest alles jaanuaris sai Aesma endale teleka vaheldusel värskema pilgu visata, kui Eesti Muusikaauhindadelt parima alternatiiv albumi tiitli üles noppis.

Ans. Andur esimesest poolfinaalist ei pääsenud edasi finaali, mille võitis Getter Jaani «Rockefeller Street»

MID «Smile» (Eesti Laul 2011)

Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Elektroonilist popmuusikat viljelev kollektiiv MID oli vendade Markus ja Mihkel Robami ansambel, mis loodi 2010. aasta detsembris. Kuigi 2011. aasta Eesti Laulu konkursil oli kõige rohkem arstiste ja bände, kes televaatajatele võõrad olid, on Markus Robamil meeles, et konkurents oli igati professionaalne: «Mul on meeles ääretult asjalik meeskond ja professionaalne konkurents. Võistluse mõttes on Eesti Laul iga järgneva aastaga latti ikka järjest kõrgemale ajanud ja eks muusikud ja kirjutajad liiguvad sellega mõnusasti kaasas, rikastavad maastikku.»

«Võimalus saada osa sellise tasemega üritusest on kindlasti ainuüksi kogemusena juba väga palju väärt ja eks pärast pika aja möödumist ongi ilmselt taoline kokkupuude ise see, mis jälje jättis ja mis edasist teed suurimal võimalikul määral mõjutanud on,» meenutab Markus ja lisab: «Selline peabki üks lauluvõistlus olema.»

MID tuli finaalis seitsmendaks, võistluse võitis Getter Jaani.

Loss Paranoias «Valedetektor» (Eesti Laul 2012)

Lugu «Valedetektor» peaks olema jõudnud iga eestlaseni ja kaunis punapäise lauljatari Helena «rullisoeng» meeles kõigil, kes 2012. aasta Eesti Laulu jälgisid. Lugu oli karastav ning väljapaistev ja on kahju, et bändist täna midagi kuulda ei ole olnud.

Loss Paranoias saavutas kuuenda koha, võistluse võitis Ott Lepland.

Tenfold Rabbit «Oblivion» (Eesti Laul 2012)

Foto: Jelena Rudi

Kuigi Andres Kõpperil tuli Eesti Laulu finaalis haigusega võidelda, saatis bändi Tenfold Rabbit edu: «Mäletan, et olin tõbine, mis lisas veel topelt adrenaliini juurde.» Kuigi bänd läks lahku aasta aega tagasi, ei salga Kõpper, et kui täna olnuks bänd alguse saanud mõtleks ta looga «Oblivion» konkursile kandideerida küll. «Kui teeksin praegu Tenfoldi ja oleksime alles alustanud nagu toona ning see lugu mulle endale ka praegu sümpatiseeriks nagu siis, siis ikka osaleks vast,» sõnab Kõpper, kes hetkel artistinimega NÖEP ilma teeb.

Tenfold Rabbit saavutas finaalis kolmanda koha, võistluse võitis Ott Lepland.

Mimicry «The Destination» (Eesti laul 2012)

Loo «The Destiation» kirjutas Paul Lepasson, kelle kõrval lauljana ja sündimängijana astus üles Kene Vernik. ««The Destination» meeldis mulle väga ja mul ei oleks mingit hirmu sellega ka 4 aastat hiljem kandideerida,» räägib Kene, kes enda sõnul ei ole enam täna väga suur Eesti Laulu jälgija ja palade kuulaja.  «Eelmisel aastal isegi jäi kogu vaatemäng nägemata. Olen äärmiselt hõivatud oma tööga ja hetkel aktiivselt muusikaga ei tegele. Aga igaljuhul üritan anda parima, et hoida noortel laulukirjutajatel silma peal. Sellel aastal hoian pöialt Zebra Islandile ja I Wear Experimendile,» sõnab ta.

Kuigi tänaseks osaleb Eesti Laulul mitmeid elektroonilist muusikat viljelevat bändi, oli Mimicry üks esimesi, kes oma toorete, ent kaasahaaravate lugudega konkursil osalevat seltskonda rikastasid.

Mimicry tuli finaalis kuuendaks, Eurovisionile sõitis Ott Lepland.

Flank «Missing Light» (Eesti Laul 2013)

Foto: Jelena Rudi

Flank on 3 aastat tegutsenud Ahja/Tartu trio. Bändi esimesel tegutsemisaastal lasti välja singel «Missing Light», millega  üle ootuste pääseti Eesti Laulu poolfinaali ning mitmetesse raadiotesse A-listi. Mulle meeldib pala meeldejääv meloodia ning mõeldes loole «Missing Light» hakkab see mul peas automaatselt mängima. Flank veel maailma vallutanud ei ole, kuid debüütalbum on neil väljas küll.

Flank teisest poolfinaalist edasi ei pääsenud, sel aastal sõitis Eurovisionile Birgit looga «Et uus saaks alguse».

Super Hot Cosmos Blues Band «Maybe-Maybe» (Eesti Laul 2014)

2014. aasta Eesti Laulu konkurssi rikastas superkuum kosmiline blues band, kelle lugu «Maybe-maybe» pärast 1. edukat poolfinaali favoriidiks tõusis. Konkursilt sai alguse tähelend bändile, kelle solist oli laiemale avalikkusele tuntud ansamblist Nevesis.

Selle üle, et lugu toona konkurssile valiti, Reim ei imesta, kuid tagantjärele paneb teda mõtlema, «kuidas meil küll need kolm väga kaunist noort naisterahvast niimoodi nõusse õnnestus rääkida?» kellega mehed lava jagasid.

Kuigi konkursi finaalis jäädi teiseks, on Jannol meeles vaid positiivsed emotsioonid. «Puhtalt on meeles põgus trehvamine härra Andrus Vaarikuga ETV stuudio ees koridoris. Vedasime Matiga (bändi bassistiga -toim.)  televisioonimuuseumist leitud ülikonnastatud mannekeeni tulevahommikusse võttepaika, aga tal ei seisnud käed-jalad eriti hästi küljes ja vaatepilt oi, mingil hetkel vististi nii ebareaalne, et saime ka samal hetkel juhuslikult möödunud vanameistri suu muigele. Tervitustega!» meenutab laulja. «Väga meeldiv ja soe oli ka tutvumine Heidy Purgaga. Fantastiline naisterahvas!» ütleb lõpetuseks ta.  

Super Hot Cosmos Blues jäi finaalis teiseks, Eurovisionile sõitis Tanja.

Et silma peal hoida uutel ja värsketel tegijatel eesti muusikamaastikul vaata Eesti Laulu esimest eelvooru juba homme, 13. veebruaril ETVst!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles