Kas Eurovisiooni võitjat tasub otsida Rootsi, Norra ja Taani esindaja seast?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Robin Bengtsson
Rootsi Robin Bengtsson Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix

Ukrainas Kiievis toimuva Eurovisiooni lauluvõistluse poolfinaalides langesid välja nii Soome, Eesti kui Läti, kuid finaali pääsesid Rootsi, Norra ja Taani.

Popmuusika asjatundjate sõnul said edasi kõige tugevamad, kelle ettekanne oli hea ja palades sõnum.

«Rootsi, Norra ja Taani on alati oma lauludega silma paistnud ja mitmel korral võitnud, see käib eriti just Rootsi kohta. Ka selle aasta palad on tasemel nii viisi, sõnade kui ettekandega,» teatasid muusikaeksperdid.

Rootsi selle aasta võistleja on Robin Bengtsson palaga «I can’t Go On», Norrat esindab Jowst «Grab the Moment» ja Taani eest võistleb Anja lauluga «Where I Am».

Rootsi Robin Bengtsson
Rootsi Robin Bengtsson Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix
Norra JOWST
Norra JOWST Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix
Taani Anja
Taani Anja Foto: Sergei Chuzavkov/AP/Scanpix

Nenditi, et kuna Eurovisiooni lauluvõistlusse on lisandunud uusi riike, siis on «pilt muutunud kirjumaks» ja võiduvõimalus raskemaks.  

Rootsi on Eurovisiooni lauluvõistluse võitnud kuuel korral aastatel 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 ja 2015.

1974. aastal tõi Rootsile võidu ABBA oma palaga «Waterloo», 1984. aastal oli võidukas ansambel Herreys lauluga «Digi-Loo, Digi-Ley», 1991. aastal võitis Carola lauluga «Fångad av en stormvind», 1999. aastal oli võidukas Charlotte Nilsson palaga «Take Me to Your Heaven», 2012. aastal Loreen lauluga «Euphoria» ja 2015. aastal Måns Zelmerlöw  lauluga «Heroes».

Norra on Eurovisiooni lauluvõistluse võitnud kolmel korral aastatel 1985, 1995 ja 2009.

1985. aastal tõi Norrale võidu ansambel Bobbysocks lauluga «Let det swinge», 1995. aastal Secret Garden lauluga «Nocturne» ja 2009. aastal Alexander Rybak palaga «Fairytale».

Taani on olnud Eurovisioonil võidukas olnud samuti kolmel korral, 1963, 2000 ja 2013.

1963. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel tõi Taanile võidu Grethe ja Jørgen Ingmann lauluga Danevise», 200. aastal ansambel Olsen Brothers lauluga «Fly on the Wings of Love» ja 2013. aastal Emmelie de Forest lauluga «Only Teardrops».

Soomel on Eurovisiooni lauluvõistluselt ette näidata vaid üks võit, mille tõi 2006. aastal ansambel Lordi palaga «Hard Rock Hallelujah». Soome põrus selle aasta lauluvõistlusel, neid esindas duo Norma John palaga «Blackbird».

Soome Norma John
Soome Norma John Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Eestil on samuti üks võit, selle tõid 2001. aastal Dave Benton ja Danel Padar lauluga «Everybody». Selle aasta Koit Toome ja Laura esinemist peetakse fiaskoks, sest finaali ei pääsetud.

Eesti Koit Toome & Laura
Eesti Koit Toome & Laura Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Kõige enam on Eurovisiooni lauluvõistlusel saanud võite Iirimaa, neid on seitse. Need saadi aastatel 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, kuid 2000. aastatel neil enam nii hästi läinud ei ole.

Selle aasta esimeses poolfinaalis, mis toimus 9. mail, osales 18 riiki, edasi pääses kümme: Moldova, Aserbaidžaan, Kreeka, Rootsi, Portugal, Poola, Armeenia, Austraalia, Küpros ja Belgia.

11. mai teisest poolfinaalist pääsesid edasi Bulgaaria, Valgevene, Horvaatia, Ungari, Taani, Iisrael, Rumeenia, Norra, Holland ja Austria.

Laupäevases finaalis näeb lisaks korraldajamaale Ukrainale laval ka suurt viisikut, kes on selle lauluvõistluse põhilised rahastajad: Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hispaania ja Itaalia.

Eurovisiooni finaal toimub laupäeval 13. mail Kiievi näituste keskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles