Mis saab neist, kes Eesti Laulu poolfinaali ei pääse?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Laul 2011 proov
Eesti Laul 2011 proov Foto: Jelena Rudi

Tung konkursile Eesti Laul on suur ja alati leidub üllatajaid, uusi nimesid ning põnevaid vanu tegijaid. Paraku mahuvad 20 poolfinalisti hulk vaid valitud. Mis saab aga ülejäänutest ja kes üldse oma laule esitavad?

Eesti Laul 2013 korraldusmeeskond küsis mitmeid kordi konkursi eelžüriisse kuulunud  Raadio 2 muusikajuhi Erik Morna käest.

Mis saab väljajäänud lugudest?

Mullu esitati Eesti suurimale lauluvõistlusele enam kui 150 lugu. Kõik palad, mis 20 parima seast välja jäid, ei kadunud aga sugugi pildilt.

«Kui lugu on hea, siis on ta seda sõltumata edasipääsust. Eesti laulu žüriisse kuuluvad reeglina ka erinevate raadiote ja ka muusikatööstuse esindajad, kes jätavad kuuldu meelde ning teevad valimise ajal aktiivselt märkmeid,» lisab Morna.

Meeldejäänud artistidega võetakse sageli hiljem ühendust ning sealt võivad välja kasvada juba uued edulood. Seega on Eesti Laulust võita ka neil, kes edasi ei pääse. Tuleb lihtsalt silma paista.

Demost hitiks

Lisaks lihvitud heliteostele, jõuavad võistlusele ka mitmed veel lõpuni viimistlemata palad, milles peitub teinekord suur potentsiaal.

«Isegi kui uus lugu ei jõudnud poolfinaali, siis tasub see ikkagi valmis teha, saata raadiotele ja teha avalikuks internetis,» kommenteerib Erik Morna. Pooleli jätmine ei tohiks tõsimeelsele artistile olla valikuvariandiks. Tema sõnul on olnud mitmeid näiteid, kus toorelt konkursile jõudnud pala ei ole hiljem viimistletuna enam välja ilmunud. «Sellest on kahju,» lisab ta.

Kes võtavad osa Eesti Laulust?

Eelvooru pakutakse väga eriilmelist muusikat. Esindamata popmuusika žanre naljalt ei leia. «Kui midagi välja tuua, siis raske muusika on pigem tagasihoidlikult esindatud. Samuti klassikaline muusika. Kui aga on hea lugu, siis ei ole vahet, mis žanrisse ta kuulub,» julgustab Morna erinevate suundade esindajaid oma loomingut esitama.

Kokkuvõtteks võib seega öelda, et Eesti suurimal lauluvõistlusel parimate hulka mittejõudmine võib ikkagi tähendada eduloo algust. Kõik sõltub artistide ja nende taustameeskonna aktiivsusest ning sihikindlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles