EBU eitab Eurovisiooni viimist Londonisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovisioon 2008
Eurovisioon 2008 Foto: Internet

Pärast Kosovo iseseisvumist puhkenud rahutused Serbia pealinnas Belgradis, rünnakud saatkonnahoonetele ja kohaliku eurolauluvõistluse ärajäämine on tekitanud lauluvõistluse fännide seas kumu, justkui tahetaks võistluspaika muuta.

Lauluvõistluse fännifoorumites on hakatud spekuleerima, et uueks võistluspaigaks võib saada London, ent võistluse korraldaja Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) po­le säärast kuulujuttu seni kin­nitanud. EBU esindaja, võistluse üks peakorraldajaid Tarmo Krimm lausus, et niisugust otsust tuleks EBU-l väga põhjalikult kaaluda.



Märtsis saavad kokku


«Otsused on vaja tasakaalustada – mõelda, mis edasi saaks. Kuid lauluvõistluseni on jäänud piisavalt vähe aega,» rääkis Krimm. Juba märtsis saavad 43 osalejamaa delegatsioonide juhid Belgradis kokku, et kõik tänavuse lauluvõistlusega seonduv ühiselt üle vaadata.



Olukorra teeb keeruliseks, et igal osavõtjamaal on Kosovo tunnustamise suhtes oma arvamus ning ühist seisukohta pole ka euroliidu riikidel, kellest enamik osaleb ka Eurovisioonil. «Võistlust on alati tahetud hoida apoliitilisena. Praegu on EBU amet­lik seisukoht, et [Belgradis] tuleb fantastiline show,» lisas Krimm.



Pinget olnud varemgi


Ta meenutas 2005. aastat Kiievis, mil Eurovisiooni lauluvõistlusele eelnes oranž revolutsioon ning Kiievi peatänaval protestisid poliitiliste vastaste Viktor Juštšenko ja Viktor Janukovitši pooldajad. Aasta varem aga raputas vahetult pärast Istanbulis toimunud Eurovisiooni lauluvõistluse lõppu linna pommiplahvatuste laine.



Samas tuli tänavust võistlust korraldaval Serbia telekanalil RTS oma plaane juba muuta ning rahutu aja tõttu jäeti kohaliku eurolaulu valimise võistlus Beovizija sootuks ära. Poolfinaal pidanuks olema eile, võidulaul selguma täna õhtul.



Esmaspäevases amet­likus pressiteates kutsus EBU võistlejaid säilitama rahu ja kinnitas, et serblastel on aega oma esin­duslaul välja valida. «Rah­vusliku eelvooru ärajätmine oli RTSi otsus, kuid laul peab valitud olema alles 17. märtsiks,» sõnas võistluse peaprodutsent Svan­te Stockselius.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles