Valner Valme: poolfinaalidest leiab ohtralt kaasaegset poppi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valner Valme.
Valner Valme. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Eesti Laulul osaleb hulk eriilmelisi lugusid, mis pakuvad head läbilõiget praegu muusikamaailmas valitsevatest trendidest. Selle aasta saaki hindab muusikaajakirjanik Valner Valme.

«Poolfinaali jõudnud lugude hulgast leiab ohtralt kaasaegset poppi erinevate nurkade alt: diskopoppi, folkpoppi, poprokki,» loetleb Valme Eesti Laul 2013 ametlikule saidile.

«Kuigi muidugi ei saa tõmmata võrdusmärki Eurovisiooni ja popmuusika kui üldnimetaja vahele, aga siiski eelmise aasta Rootsi esindaja ja võitja Loreen esitas üpris moodsa loo,» sõnab Valme.

Ballaade on samuti poolfinalistide hulgas arvestatav kogus, mida võib pidada eelmise aasta Eesti Laulu võiduloo (Ott Lepland «Kuula») teeneks. Lugudena, millele võis poolfinaali pääsu juba ette ennustada, toob Valme välja Stig Rästa «Enough’i» Elina Borni esituses ja Rolf Roosalu palad.

Kui esmapilgul võib esitajate hulgas märgata mitmeid tundmatuid nimesid, siis tegelikult on nende selja taga sageli kogenud tiim ja autorite hulgast päris rohelisi ei leia.

Grete Paia selja taga seisab näiteks kõigile teada ja tuntud Sven Lõhmus. Valner Valme võrdleb nende lugu koguni Rihannaga: «Lõhmuse lood on alati meinstriimpopi uusimate šnittide sulami nägu, sõltumata esitajast,» kirjeldab ta.

Alati ei üllata aga uudne esitaja, vaid hoopis värske esitus. Neogeeni pala esitatakse näiteks prantsuse keeles. Üllatajaks võib Valme sõnul pidada ka Winni Puhhi ja tema poolfinaali pääsemist. Samuti peab ta stiililiselt omanäoliseks Jaan Tätte juuniori ja Taavi Tulevi projekti Armastus.

«Lugude puhul, mis poolfinaali pääsesid, ei olnud küsimus ainult meeldimuses. Tuleb püüda hinnata loodu meisterlikkust, tabada loo sädet,» võtab žüriisse kuulunud Valme kokku.

Seega jääme ootama poolfinaale ja seal kõlavaid tulevasi hitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles