Eestlased lükkasid Eurovisiooni käima

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgit Õigemeel
Birgit Õigemeel Foto: Mihkel Maripuu

Kümned ja kümned eestlased kogunesid pühapäeva keskpäeval Malmö kesklinna Gustav Adolfi väljakule nn Euroküla lava ette, et Birgit Õigemeelele ja teistele Eesti muusikutele kaasa elada ja neile toetust avaldada.

Loomulikult ei kogunenud minikontserti vaatama ainult eestlased, vaid kõik, keda kaunis ja päikeseline puhkepäev linna peale meelitas. Olid need siis kohalikud või arvukad Eurovisioonile sõitnud ajakirjanikud ja fännid.

Aplausiga võeti vastu kõik, kes üles astusid. Olgu see siis Ott Lepland, kes muuhulgas ka oma mulluse euroballaadi «Kuula» ette kandis või Tanel Padar, kellega nad kahasse isegi Eestile 12 aastat tagasi Eurovisioonil võidu toonud «Everybody»´t interpreteerisid. Eesti lipud tõusid kõrgele ning meel oli kõigil hea.

Kohalikud eestlased, soliidsed daamid Sirje Koop ja Iti Sild, kelle sõnul anti «Eesti peost» teada isegi Rootsi Eesti Päevalehe vahendusel, olid varakult kohal. «Me, eestlased, tuleme ikka kokku, kui midagi toimub, ja Birgit käis ju mõne päeva eest Lundis Eesti majas külas, kus sellest samuti räägiti. Seal oli 60 eestlast koos ja kõik rääkisid eesti keelt!» rõõmustas Sild aktiivselt sinimustvalgega lehvitades.

«Oh, kuidas me Lundis kõik kaasa laulsime,» õhkas Koop, kes neil päevil vabatahtlikuna Eurovisiooni ladusale korraldusele kaasa aitab.

Mida aeg edasi, seda lõbusamaks läks. Zetodest tuntud Jalmar Vabarna esitas rahvalikke laule ning palju ei puudunud, et keset päist päeva oleks keset Malmöt tantsuks kiskunud. Ning muidugi naerutas rahvast Tanel Padar, kes polnud tänagi suu peale kukkunud ning koos kõigi lavalolijatega peo lõpetuseks lauldes kõiki Eestisse kutsus.

Ei puudunud külalisesinejadki – Läti ansambel PeR, kes Malmös lõunanaabrite au lauluga «Here We Go» kaitseb.

Ent ürituse kõrghetk saabus siiski enne lõpulaulu. Siis, kui Birgit Õigemeel lavale astus ning päikesesoojusele inimlikku soojust lisas – sellist säravat ja meeldejäävat etteastet poleks osanud oodatagi. Rootslaste erilise poolehoiu teenis ära «Diggy-loo, Diggy-ley» Rootsile 1984. aastal kuulsust toonud trio Herreys repertuaarist, mille Birgit nii inglise- kui rootsi keeles lustakalt esitas.

Konferansjee küsimusele, millise tarkuse Eurovisiooni võitja Tanel Padar Birgit Õigemeelele edasi on andnud, vastas lauljatar, et Eurovisioonil reegleid ole ja seega ei saa Tanelgi talle ühtki soovitust võitmiseks anda.

Pärast kontserti jagati linnarahvale Eestit tutvustavaid materjale – turismibuklette, Birgiti pildiga šokolaadi ja muud nänni -, ning iga soovija sai Birgiti ja teiste artistidega end pildistada.

Seejärel seadis Eesti delegatsioon end minekule, et õhtuseks avapeoks ehk Welcome Party`ks, mida tänavu Malmö ooperiteatris peetakse, valmistuda. Pressil tuleb tänavu piirduda paraku vaid punase vaiba juures kiibitsemisega – maja mahutab ainult poolteist tuhat inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles