Eesti Eurovisiooni-fänn: meil tuleb uhkust tunda!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimustvalge on eestlasest linnapeaga Malmö linnapildis tugevalt esindatud. Oma panuse annavad Eesti Eurovisiooni fänniklubi liikmed Ivar Laev (vasakult), Kelly Limonova ja Martin Paberit.
Sinimustvalge on eestlasest linnapeaga Malmö linnapildis tugevalt esindatud. Oma panuse annavad Eesti Eurovisiooni fänniklubi liikmed Ivar Laev (vasakult), Kelly Limonova ja Martin Paberit. Foto: Erakogu

Eesti Eurovisiooni-fännid saabusid Malmösse möödunud laupäeval, et Birgit Õigemeelele täiel rinnal kaasa elada ja europidustustest viimast võtta.

Eesti fänniklubi kauaaegne liige ja Eurovisiooni aastaid jälginud Martin Paberit ütles, et seni on ta koos rahvuskaaslastega jõudnud käia kohalikus euroklubis, paaril delegatsioonipeol ja ka riikide pidudel.

«Olime ka Birgitile kaasa elamas tema kontserdil, kus ta koos Tanel Padari ja Ott Leplandiga üles astus. See oli tõesti väga hästi õnnestunud esinemine,» kiitis mees.

Malmös on Eesti fännid jõudnud käia ka ekskursioonidel, millest üks viis neid paadisõidule mööda Malmö kanaleid ja teine Lääne-Sadama uuselamurajooni. «Suuresti tänu Malmö eestlasest linnapeale Ilmar Reepalule on see uusarendus üldse valminud,» teab Paberit rääkida.

Eesti eurofännide käsi käib Paberiti sõnul väga hästi. «Tänavu, tunnistan, oli Malmösse tulek viimase minuti otsus. Lahkume juba täna (eile – toim) ehk siis pärast esimest poolfinaali. See pole mitte seetõttu, et ennustasime ette, kas Birgit pääseb edasi või mitte, aga lihtsalt nii läks tänavu,» rääkis ta.

Birgitit kiidavad kohalikud Paberiti sõnul igal sammul. «Ta on ju hea laulja ja teeb väga hea etteaste. Olen kuulnud inimestelt, et kellele ei meeldi tema kleit, ja kõige rohkem on räägitud sellest, et tema laul on igav, aga üldised emotsioonid on ennekõike positiivsed,» lausus Eesti fänniklubi liige.

Möödunud aastaga võrreldes, kus Ott Lepland oli juba enne Bakuusse jõudmist staar valmis, tänavu Birgiti kohta paraku Eesti fännid sama öelda ei saa.

«Eks Otile tõi menu tema lugu ja ta oli laval seistes juba staar oma olekus, hääles – kõiges. Oli näha, et teda fännati ikka väga palju rohkem. Ott oli Eurovisiooni mullusel avaüritusel vaat et suuremgi staar kui mõni varem ilma teinu ja toona osa võtnu,» märkis Paberit.

Päris võõraid inimesi tänavu Paberit Eurovisioonil kohanud pole, kes Eesti loo kohta oleks öelnud, et see on nende absoluutne lemmik.

«Seda võib küll öelda, et Eesti on Malmö linnapildis kuidagi eriti tugevalt esindatud,» viitab ta Malmö reklaamtahvlitel ilutsevatele näomaalingutega portreepiltidele, mille sinimustvalge värvikombinatsioon mõjub kohati domineerivana.

«Ehk on põhjus selles, et Malmö linnapea on eestlane,» ütleb Paberit naljatades.

Birgiti edasipääsemise üle on Eesti fänniklubi liige küll oma kaaslastega klubis aru pidanud, kuid see pole kunagi olnud põhjus, miks sihtriiki kohale minnakse.

Kuigi Malmös Eurovisiooni-keskuses asuv edetabel, mis fännide ennustuste põhjal võistlusel osalevaid riike reastab, hindas Õigemeele eilses esimeses poolfinaalis esimesena finaali ukse taha jääjaks, ei lasknud eestlastest fännid end pessimistlikest prognoosidest häirida.

«Meil polnud eilse õhtu jaoks mingeid erinevaid valmisstsenaariume, et kuidas toimime ühel või teisel juhul. Igatepidi on tähtis kaasa elada ja toetada omasid. Seda me siin ka tegime ja järelpidudest osavõtud olid ennekõike rõõmsad sündmused,» rääkis Paberit.

Mehe hinnangul pole Birgiti pärast kellelgi põhjust häbi tunda, otse vastupidi – tema üle tuleb uhkust tunda. Ilusas emakeeles esitatud lugu väga tugeva vokaaliga on ju ehe näide, kuidas üks pisike rahvas oma keelt elus hoiab ja seda maailmaga jagada soovib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles