Edu ennustatakse Sandrale

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kui tuuled pöörduvad»
Sandra Nurmsalu | Sven Lõhmus
telefonihääletuse number 900 7010
Sandra Nurmsalu on «Eesti laulu» võistlustules teist korda. Möödunud korral saavutas ta Eurovisioonil 6. koha ja eurofännid mäletavad teda siiani. Nii elavad teiste riikide Eurovisiooni jälgijad kaasa Sandrale, et just tema Eestit esindama saadetaks.
«Kui tuuled pöörduvad» Sandra Nurmsalu | Sven Lõhmus telefonihääletuse number 900 7010 Sandra Nurmsalu on «Eesti laulu» võistlustules teist korda. Möödunud korral saavutas ta Eurovisioonil 6. koha ja eurofännid mäletavad teda siiani. Nii elavad teiste riikide Eurovisiooni jälgijad kaasa Sandrale, et just tema Eestit esindama saadetaks. Foto: Karli Saul / Arno Saar / Õhtuleht

Kuuendat korda valitakse Eestit Eurovisioonil esindav lugu «Eesti laulu» konkursil. Poolfinaalid on peetud ja tänaõhtuses finaalis näeb kümmet parimat. Kui internetiennustused ja asjatundjate mõtted kokku võtta, siis võiks öelda, et suursoosik on Sandra Nurmsalu.

Eurovisiooni asjatundja Olavi Pihlamäe hinnangul on kümne finalisti sekka sattunud üks esitus, mida võiks kuulamise-vaatamise järgi nimetada kopeerimiseks. Nimesid ta ei nimetanud.

«Neid on teisigi, kus on kas teadlikult või alateadlikult võetud snitti maailmamuusikas toimuvast – mõjutused on ju normaalsed. Mõne puhul hämmastas aga eriti, kuidas võis artist arvata, et keegi ei saa aru, kust on üks või teine asi tema esitusse laenatud,» rääkis ta.

Seekord Winny Puhhita

Helilooja Priit Pajusaare sõnul jõudis juba 20 poolfinalisti sekka arusaamatuid valikuid. «Muusikast on kadumas helisev, voolav, meeldejääv meloodia. Konksuga lugusid, millest kinni haarata ja mis jääksid meelde, on vähe. Tavakodanikud ütlevad, et lausa vihale ajab, sest nad ei saa aru, miks sellised valikud on tehtud,» rääkis ta.

«Hea, stabiilne,» vastas kirjanik ja helilooja Aapo Ilves küsimusele, millisena näib tänavuste võistluslugude tase, ja jäi siis hetkeks mõttesse. «Võib-olla isegi liiga stabiilne. On stagnatsioonioht. Sellist Winny Puhhi nimelt pole.»

Pihlamägi leiab, et «Eesti laul» on pakkunud võimalusi uutele tulijatele.

«Korraldajate taotluses on näha, et nad ei sea esikohale seda, milline laul Eurovisioonile jõuab, vaid seda, et peaaegu igaüks võib jõuda oma lauluga finaali. See on hea!» märkis ta.

Ka Pajusaare arvates on konkurss endiselt pisut vastuoluline, kuigi suutnud kuue aastaga suurele hulgale heale ja seni tundmatule muusikale tähelepanu osutada.

«Tõsi, tänavugi on mitu head lugu ja «Eesti laulu» formaat on ka kihvt, on palju uut ja ägedat muusikat,» rääkis helilooja. «Aga lõppkokkuvõttes läheb ju valituks osutuv punt Eurovisioonile, mis on toretsev värvimaailm.»

Kogenud kõrva ei peta

Pajusaar ühtki nõrka ei nimetaks. «Selline hindamine oleks subjektiivne ja äärmiselt nõme. Kõik on oma pääsu ära teeninud, ja nõrgemad ei ole ju ise selles süüdi, et just neid võistlustulle valiti,» leidis ta.

Aastaid Eurovisiooni jälginud Pihlamägi ütles, et Euroopa kogenud televaatajat ei peta n-ö laenupopurriiga kuidagiviisi ära. «Ei oleks viisakas, kui sinna (Eurovisioonile – toim) saaks [Eestist] artist, kes on maailmamuusika laenude ülevõtmisega piirid ületanud. Kui selline lugu siiski võidab, siis see plagiaat tuntakse lihtsalt ära,» lausus ta.

Musta hobust Pihlamägi tulemas ei näe. «Ma arvan, et oma tuntud headuses ja nutikuses on üks eurohelilooja taas areenil. Mitte küll uue hobusega, vaid juba tuntud ratsuga. Pean silmas Sven Lõhmust. Tema lugu on väga peenelt välja mängitud, aga siiski pisut mõjutatud eelmise aasta Eurovisiooni võiduloost,» ütles ta.

Pajusaare heliloojakõrv ütleb, et selget favoriiti finalistide seas polegi.

«Võiks ju olla, et tekiks pinge, aga sellist «oh, see on just see ja nii teistest üle»-lugu paraku pole,» märkis ta. «Kolm esitajat, kelles on mingi säde, ma siiski esile tooks. Tipus võiks heitlus esikoha nimel käia Lenna, Kõrsikute ja Sandra Nurmsalu vahel.»

Tulihingeline bluusiaustaja Ilves on kahe käega Super Hot Cosmos Blues Bandi võidu poolt.

«Mulle meeldivad kosmosepoisid ja loomulikult Kõrsikud, aga kogu see süsteem, et rahvahääletus ja žürii hinnang liidetakse, teeb sellest võistlusest loterii, eriti juhul, kui pole üht ja selget eristujat,» rääkis ta, viidates korrale, mil tema lugu «Kuula» Ott Leplandi esituses võimsa edumaaga finaali võitis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles