Saksa ajakirjanik kiidab Eesti kauneid eurolaule: esimene oli Silvi Vraidi «Nagu merelaine»

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Feddersen Kopenhaagenis
Jan Feddersen Kopenhaagenis Foto: Annika Erg

Saksa ajakirjanik Jan Feddersen, kes on Eurovisiooni lauluvõistlust külastanud üle kahekümne aasta, peab Eesti tänavust eurolaulu heaks poplooks ja usub, et Tanjat saame näha ka finaalis.

«Armastan kõiki uusi riike, kes ühinesid 1994. aastal Eurovisiooni perekonnaga. Eestil on olnud väga palju kauneid võistluslaule. Esimene oli Silvi Vrait 1994. aastal Dublinis. Mäletan, kuidas ta oli veidi ähmis - ta ei teadnud, mida Dublinis oodata ja see kõik oli tema jaoks nagu ime,» rääkis ajakirjanik, kelle üheks lemmikuks on ka Koit Toome võistluslugu «Mere lapsed».

Feddersen rõhutas, et Eesti on olnud muusikaliselt suurepärane europere liige, kuid selle aasta laulu edus pole ta täielikult veendunud.

«Armastan seda ja arvan, et Eesti jõuab finaali, aga mitte rohkem,» ütles ta. Kui eelmisel aastal olid kõik üsna kindlad, et Taani võidab, siis Feddersen mitte: «Mina usun alati autsaiderisse.»

Fedderseni kogemus näitab, et otsustavaks saab live-esitus: «Proovide alusel teoretiseerida pole mõtet, sest proov on proov - ei midagi rohkemat ega vähemat.»

Fedderseni hinnangul peitub edu lihtsuses. 

«Hoidke lihtsat joont. Ärge tehke mingit tulevärki või tsirkust. Kõige parem on tähistada iseennast artistina ja see ongi kõik,» arvas mees.

Feddersen, kes käis oma esimesel Eurovisioonil 1992. aastal, külastas Eestit ka 2002. aasta lõppvõistlusel Tallinnas.

«Tallinn oli tore linn, värske linn. Inimesed olid väga sõbralikud ja helded. Meeldis koostöö Eesti teletegijatega. Tegemist oli esimese kontserdiga endise Nõukogude Liidu territooriumil ja see oli suurepärane kogemus. Pärast seda on Eestil kindlalt koht Euroopa kaardil.»

Taani tänavuse korralduse suhtes on siit-sealt kõlanud kriitikat, kuid Feddersen on optimistlik.

«Tüüpilised taanlased. Veidi kaootiline. Kontsert toimub linnaäärsel tööstusalal, sest Kopenhaagenis pole sellist kontserdisaali nagu Tallinnas või Malmös. Arvan, et nad andsid endast parima. Mulle väga meeldib see hall, vana laevaehitustehas. Nimetaksin seda stiili industriaalšikiks,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles