Antropoloog: Eesti euroloo video on tulvil seksismi ja raskelt vägivaldset käitumist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elina Born Eesti eurolaulu muusikavideos
Elina Born Eesti eurolaulu muusikavideos Foto: ERR

Antropoloog Liis Turu imestab feministeerium.ee lehel Eesti tänavust eurolauluvideot vaadates, et keegi naisele küünarnuki kõrile surumist ja vägivallaga suhteprobleemide lahendamist toredaks peab.

"Vahel kui eesti meelelahutustööstus taas mõne tõsiselt logiseva soostereotüübi või käredalt seksistliku prohmaka maha saab, paneb see isegi kergelt muigama. Aga mitte alati. Ekslikult paroodialaadsed juhtumid meenutavad, et arenguruumi veel on," kirjutab antropoloog Liis Turu feministeeriumi lehel.

"Kui Stig Rästa ja Elina Borni euroloo "Goodbye to yesterday" video esmaspäeval välja tuli, olin ma rabatud, et keegi  reaalselt tuligi sellise stroyline’i ja visuaalse lahenduse peale ning eeldas, et sõnum kõnetab inimesi Eestis ja mujal."

Antropoloogi sõnul on video on tulvil seksismi, naise hüperseksualiseerimist ja raskelt vägivaldset käitumist. "Kõige ehmatavam on video põhisõnum. Viis, kuidas lüürika videopildiga kokku kõlab, normaliseerib ja romantiseerib lähisuhte vägivalda – kes lööb, see armastab!? Äkki ka, kes armastab, see lööb!?"

Küll aga ei avaldu naise sõnul sõnades, et suhteraskustes paar justkui muuseas teineteist klobib, peeglisse auke virutab, nuga välgutab, ennast veristab ning seal juures ahastab, et armastus on nii suur, nii suur. "Video ja lüürika edastavad koos sõnumit, et selline vägivald kuulub normaalse suhtetüli juurde, kus mõlemad hiljem vaid teineteise käte vahele janunevad."

Liis Turu leiab, et ilmselt on video autor ideede täieliku puudumise tõttu mitu korda üle võlli kerinud.

Mida arvab asjast aga video režissöör Hindrek Maasik?

"Fakt on see, et kõigile on võimatu meeldida – ükskõik kui hea film, raamat või muusika ka poleks," ütleb Masa Õhtulehele ja lisab, et kõigile ei peagi meeldima, sest tegemist on kõigest meelelahutusega.

Muide, tänaseks on video üle 230 000 vaatamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles