Interaktiivne kaart: kes on Eesti suurimad sõbrad Eurovisioonil?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
60.Eurovisiooni lauluvõistluse finaali esimene peaproov
60.Eurovisiooni lauluvõistluse finaali esimene peaproov Foto: Mihkel Maripuu

Eurovisiooni lauluvõistlust on alati süüdistatud taktikalises hääletamises. Ajaleht The Telegraph uuris välja, kes annavad kellele kõige rohkem hääli.

Vaata interaktviiset kaarti SIIT. Vali rippmenüüst «Estonia» ja näed, millisele riigile on Eesti viimase 20 aasta jooksul kõige rohkem punkte jaganud. Mida punasem riik, seda suurem sõber. 

Kaardilt selgub, et eestlaste suurimad lemmikud on aastatel 1994-2014 olnud Venemaa (11,98 protsenti punktidest), Rootsi (10,6) ja Norra (6,12). Neljandat ja viiendat kohta jagavad 5,87 protsendiga Soome ja Läti. Eestlastele meeldivad veel Ukraina, Island, Suurbritannia ja Iirimaa.

Vaata ka, millised riigid on andnud punkte Eestile! Tuleb välja, et Venemaa on Baltimaade eurolauludesse üsna leigelt suhtunud. Seevastu armastavad Eesti lugusid Soome ja Rootsi.

The Telegraph seletas ka, millised on peamised hääletajate grupid.

  • Balkanimaad - endise Jugoslaavia riigid, samuti Rumeenia ja Albaania.
  • Endine Nõukogude Liit - tähtsamad mängijad on Poola, Venemaa ja Ukraina.
  • Skandinaavia - siia kuuluvad peamised põhjamaad ja samuti Island, Leedu, Taani ja Läti. [Eestit ajaleht eraldi välja ei toonud.] 

Enamik hääletusplokke paistab põhinevat riikide omavahelisel lähedusel, kuid mitte ainult. Näiteks Suurbritannia ja Iirimaa vahetavad punkte sageli Maltaga, mida võib pidada ebatavaliseks grupiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles