Vene poliitikud marutavad Ukraina euroloo pärast: selle eesmärk on Venemaad solvata!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Susana Jamaladinova ehk Jamala
Susana Jamaladinova ehk Jamala Foto: SCANPIX

Ukraina otsustas Eurovisioonile saata lauljatar Susana Jamaladinova ehk Jamala looga «1944», mis räägib krimmitatarlaste küüditamisest Teise maailmasõja ajal.

Mitmed Venemaa poliitikud laitsid laulu maha ja nimetasid seda poliitiliseks valikuks, vahendab Yahoo.

«See on veider valik. Ma olen veendunud, et selle eesmärk on Venemaad solvata,» ütles riigiduuma infokomitee juht Vadim Dengin.

«See oli poliitiline valik,» lisas duumasaadik Leonid Slutski. 

Krimmi venemeelsed poliitikud süüdistavad Kiievit krimmitatarlaste tragöödia ärakasutamises ja «eurooplastele vale pildi maalimises, justkui ahistataks praeguses Venemaa Krimmis tatarlasi».

Jamala laul räägib, kuidas Stalin lasi küüditada 240 000 tatarlast - peaaegu terve kogukonna. Jamala vanaema oli nende seas oma viie lapsega, kellest üks suri raskel teekonnal.

Krimmitatarlased hakkasid Krimmi tagasi pöörduma pärast seda, kui Nõukogude Liit 1991. aastal kokku varises, kuid nende elu muutus 2014. aastal Venemaa annektsiooni ajal, mil neid hakati taga kiusama ja arreteerima.

Nii ÜRO kui mitmed riigid mõistsid hukka nii Krimmi annekteerimise Venemaa poolt kui tatarlaste allasurumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles