«Eurovisiooni» mõõtu «Eesti laul»

Verni Leivak
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii suurejooneliselt kui kaheksandat «Eesti laulu» võistluse finaali pole meil «Eurovisiooni» lauluvõistluse kohalikku eelvooru varem korraldatud. Kui «Eesti laulu» eelkäijal «Eurolaulul» valiti võitja enamasti Eesti Televisiooni stuudioseinte vahel, siis praegune konkurss ilmutab selgeid laienemise märke.

Esmalt kolis «Eesti laul» umbsest telestuudiost Nordea kontserdimajja, kuid nüüd on seegi paik juba minevikuks saanud – täna õhtul oodatakse Saku suurhalli 5300 pileti lunastanud huvilist, kõik pääsmed on välja müüdud. Saali hakati lauluvõistluseks valmis seadma juba 29. veebruaril ning tegijatel on päevad veninud varahommikust öösse – koju on meeskond jõudnud vaid selleks, et magada.

Ajalugu tehakse veelgi. Esimest korda läheb võistlus eetrisse kahel telekanalil korraga. Lisaks ETV-le saab ka kohalik venekeelne elanikkond «Eesti laulu» valimisele ETV+ vahendusel kaasa elada, varustatuna venekeelsete kommentaaridega. Saade läheb otse-eetrisse koguni 13 kaamera abiga, millest üks on ka lae all sõitev nn ämblikkaamera, mida samuti «Eesti laulul» esimest korda kasutatakse, ja näha saab ohtralt eriefekte.

Ka on saade erakordselt pikk – see algab juba kell 19.30 ning võitja selgub alles kella 22.30 paiku õhtul. Samuti saab seda kõike jälgida ERRi ja Postimehe veebis. Raadio 2 alustab otseülekannet juba kell 17.

Peaproovi veel pääseb

Esimest korda saavad kõik need, kes finaalvõistluse ajal saali ei mahu, jälgida töömahuka telesaate valmimise köögipoolt ning vaadata, kuidas tulevad artistid toime suurel laval finaali peaproovis, mis algab täna kell 13.30. Pileteid hinnaga 12,50 eurot saab soetada ka Saku suurhalli kassast.

Muide, peaproovi ajal eskorditakse kõik lavalt naasvad artistid ka lühikesele pressikonverentsile, sest üritust on saabunud kajastama ligi sada ajakirjanikku. Seegi on rekord. Kohal on isegi kuus välismeedia esindajat: Venemaalt, Iirimaalt, Inglismaalt, Prantsusmaalt, Rootsist ja isegi Austraaliast.

Esimest korda on valminud ka «Eesti laulu» meenete kollektsioon, muuhulgas särgid, kotid ja isegi padi. Heliplaati siiski pole, kuid see formaat ongi ilmselt juba muusikakuulamise eilne päev.

Aeg edasi liikuda

Kõige selle peale võiks ju küsida, kas pole ehk tegemist – arvestades meie väikese riigi rahvaarvu – suurushullustusega. «Aeg on edasi liikuda,» kostab «Eesti laulu» produtsent Mart Normet. «Kui keegi teine suuri eesmärke ei püstita, tuleb neid ise püstitada – mitte endale kui isikule, vaid üritusele. Eile seisis Laura ja Grete Paia mänedžer Tambet Mumma keset saali ja ütles, et lõpuks ometi saavad artistid tõeliselt suures saalis esineda, sellest saavad nad tohutu kogemuse. Klubiesinemisi saab ju kogu aeg niigi teha. Ning lõppude lõpuks võidavad kõik – artist, Eesti avalikkus ja «Eurovisioon», millele on kohalikud konkursid väga olulised.»

Esimest korda saabubki «Eurovisiooni» Eesti eelvooru oma silmaga uudistama suure lauluvõistluse, maailma suurima meelelahutussaate peaprodutsent Jon Ola Sand isiklikult.

Et tegijad on fanaatiliselt asja juures ning ilmutanud hämmastavat leidlikkust, annab tunnistust seegi, et suur osa lavast ja saali keskele moodustatud greenroom’ist on valmistatud… ehituspoest soetatud kuivkäimla mahutitest. «Me ei vaja lavale kristallist kukke, saab ka teistmoodi hakkama,» konstateerib lauluvõistluse turundus- ja kommunikatsioonijuht Ermo Säks.

Kes sõidab mais Stockholmi Eestit esindama, saab selgeks juba täna õhtul.

Postimees «Eesti laulul»

  • Elu24 ja Postimees on Saku suurhallis veebi otse-eetris juba kell 18.30, kus toome vaatajateni Elu24 stuudiost emotsioonid kohapealt ning intervjuud publiku ja korraldajatega.
  • Kell 19.30 saab Postimehe veebis nautida otseülekannet «Eesti laulu» finaalist. Näitame kõike, mis toimub laval, seda ka «Aktuaalse kaamera» ajal.
  • Kell 21.00 astub ette Postimehe koorilaulukonkursi võitja E STuudio noortekoor, lisaks annab Elu24 peatoimetaja Anu Saagim üle Postimehe lugejate lemmikartisti auhinna.
  • Veebis saab jälgida ka Elu24 stuudios kohapeal valmivaid intervjuusid finalistidega ning kell 21.30 jätkub otseülekanne.
  • Saku suurhallis on huvilistele avatud Postimehe ala, kus kõigil on võimalus lasta endast pilti teha ning hiljem on neid võimalik vaadata Postimehe «Eesti laulu» leheküljel. Kes soovib, võib haarata kaasa ka Postimehe ajakirja Elustiil erinumbri, kus lugemiseks põnevad lood finalistidest. Saab ennustada ka «Eesti laulu 2016» võitjat ja kõigi õigesti vastanute vahel läheb loosi palju auhindu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles