Mis sai Jaan Tätte juuniori kokaiiniunenäos edasi?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Laul 2011 proov
Eesti Laul 2011 proov Foto: Jelena Rudi

Jaan Tätte juunior raputas laupäeval «Eesti laulu» otsesaates televaatajaid, kui rääkis liiga avameelselt oma unenäost, mille pajatamine tal kõige põnevamal kohal katkestati. Paljudel jäi küsimus õhku, kuidas lõppes unenägu?

«Eesti laulu» otsesaates küsiti Jaan Tätte pojalt tema viimase veidrama unenäo kohta. Tätte ei hoidnud ennast tagasi ja rääkis järgmist: «Meenutan oma veidramat und suurima hea meelega. Nägin unes, et tegin kokaiini ja olin peo kuningas. Kõik läks lahedalt seni, kuni hakkasin tasapisi ärkama. Ärkasin, ärkasin ja nii oligi kõik nagu päriselt... See lugu läheb veel pikemalt edasi...»

Kuna unenägu sisaldas võlusõna kokaiin, siis saatejuhid Piret Järvis ja Lenna Kuurmaa katkestasid rääkimise üteldes: «Võib-olla meenutame seda suts hiljem, kui saade läbi... Teeme nii, eks... .»

Eile rääkis Jaan Tätte juunior oma unenäo Õhtulehele lõpuni: «Tõusin oma voodist, läksin kööki, hakkasin süüa tegema ja teed jooma. Ja korraga ma ärkasin uuesti üles, oma voodis jälle.»

Tätte juunior oli üllatunud, et tema jutust rebiti välja ainult teatud sõnad. Aga kui lumepall oli juba veerema läinud, nautis ta tekkinud segadust. «Eks ma edaspidi siis tean, et mu unenäod on suure tähendusega.»

Jaan Tätte poeg lisab, et tegemist pidi olema naljaga: «Eks kukub ikka välja, et naljad pole nii naljakad, nagu alguses mõeldud.»

Et teemale veel vürsti lisada, sõnas ta: «Seoses kokaiiniga mul isiklik arvamus ja kogemus puuduvad, aga kanep peaks päris kindlasti legaliseeritud olema.»

Tätte leiab, et kokaiini osas peaks südamehäält kuulama, ta pole kindel, kas ise sooviks proovida: «Ma ei suudaks ka sellega peo kuningas olla. Olen selline vaiksem tüüp.»
 

Kokaiin on ohtlik uimasti, mille kasutamine põhjustab tugevat sõltuvust nii vaimset kui füüsilist. Kokaiinisõltlane tahab ainet üha uuesti ega suuda ilma selleta end hästi tunda. Pärast toime lahtumist tekib sageli ängistus ja depressioon ning suur kiusatus võtta uus annus. Kokaiini tehakse kokapõõsa lehtedest.

Kanep on kõige enam levinud illegaalne uimasti Eestis. Sõltuvalt töötlemisviisist saadakse kanepitaimest marihuaanat, hašišit või kanepiõli, millel on erinev toimeaine (THC) sisaldus. THC mõjub ennekõike kesknärvisüsteemile ja sealtkaudu teistele organitele. Uuringutest on selgunud, et kanepi kuritarvitamine võib kaasa tuua mitmed kahjulikud tagajärjed eelkõige psüühikale ja vähemasti osal inimestel tekitab ka sõltuvust.

Kanepi kuritarvitamine häirib lühiajalist mälu, tähelepanu ja keerukama teabe töötlemist ajus, kusjuures vähemasti osal inimestel võivad need protsessid olla pöördumatud ka tarbimise lõpetamisel. Kogetakse motivatsiooni langust, kaob isu tegeleda õppimise ja muude huvidega. Seoseid on leitud kanepitarbimise ja  psühhootiliste seisundite ning skisofreenia avaldumise vahel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles