Rannap: olen löödud minu meelest ebaõiglasest otsusest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Laul 2011 proov
Eesti Laul 2011 proov Foto: Jelena Rudi

Eile õhtul diskvalifitseeriti Eesti Laulu konkursilt Uku Suviste lauluga «Jagatud öö», mille  sõnu on varem esitanud Indrek Kalda. Rein Rannap, kes on laulu  viisi autor ei nõustu tehtud otsusega.

«Ma ei oleks mingil juhul teinud meloodiat korduvkasutuses olevatele sõnadele,» ütleb Rein Rannap Õhtulehele.

«See on kodusalvestus! Seda pole paljundatud, vaid sellest on tehtud koduarvutis paar koopiat ning seda plaati pole müüdud – teda anti käest kätte,» ütleb Rannap ning lisab: «Indrek Kalda ise kinnitab, et ta pole seda laulu avaldanud. Ta ei kavatsenudki seda lindistada ega avalikkusele kättesaadavaks teha. See oli lihtsalt sõbra luuletus, mida ta kitarri saatel ümises!»

Rannap pakkus välja, et nad teevad laulule uued sõnad. «Miks Heidy Purga sellest ettepanekust keeldus, ei suuda ma mõista. Loomulikult olen löödud minu meelest ebaõiglasest otsusest. See oleks ilmselt ka paras pähkel juristidele pureda – kas antud juhul oli tegemist teksti varasema avaldamisega?»

«Mul on alati olnud hea meel, kui mõni muusik mu luuletusele laulu teeb, ma ei ole kedagi kunagi keelanud ega kontrollinud, ei ole ka püüdnud kursis olla, olen oma luuletused lihtsalt vabaks lasknud, vahel ka sõpradele näidanud või laiali saatnud,» ütleb laulu «Jagatud öö» sõnade autor Indrek Hirv.
 

Reglemendi punkti vastu, mis keelab sõnade või viisi avaldamist enne 1. septembrit 2010, on eksinud Uku Suviste looga «Jagatud öö». Selgus, et Indrek Hirve poolt kirjutatud sõnu on juba kasutatud Indrek Kalda kogumikul «Jagatud armastus».

Korraldusmeeskonnale laekunud info alusel tehti kindlaks, et Uku Suviste esitatud laulu sõnad on varem kõlanud Indrek Kalda laulus «Päevadega valgust - sinuga armastust,» mis on ilmunud juba 2006. aastal,» räägib Eesti Laulu produtsent Heidy Purga, «meil ei ole siinkohal muud võimalust, kui lugu konkursilt eemaldada. Reeglid on kõigile teada.»

Nimetatud ajaline nõue, mille vastu eksiti, tuleneb otseselt Eurovisiooni rahvusvahelisest reglemendist, mida peab konkursi organiseerimisel arvestama. Eemaldatud pala asemele uut lugu ei tule, sest toimunud on juba saadetesse loosimised, proovid ja salvestused. Poolfinaalis võistlevad seega üheksa laulu, millest viis pääsevad finaali.
 

Uku Suviste «Jagatud öö» viisi autor on Rein Rannap, sõnad on kirjutanud Indrek Hirv. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles