Kuidas valivad Eurolaulu teised riigid?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa au kaitseb tänavusel Eurovisioonil Düsseldorfis taas 19-aastane Lena Meyer-Landrut, 2010. aasta võitja.
Saksamaa au kaitseb tänavusel Eurovisioonil Düsseldorfis taas 19-aastane Lena Meyer-Landrut, 2010. aasta võitja. Foto: AFP / Scanpix

«Eesti laulu» finaal oli 296 000 jälgijaga eelmise nädala vaadatuim telesaade, edestades vabariigi presidendi vastuvõtu ülekannet. Võitja selgitamiseks on meil läbi aegade proovitud mitut valimissüsteemi: nii ekspertžüriid, rahvahääletust kui mõlema kombinatsiooni. Laupäevasel «Eesti laulu» konkursil andis publik 45 325 telefonihäält. Erinevaid mooduseid võitja selgitamiseks kasutavad ka teised riigid, sest lauluvõistluse reglement ei sedasta, kuidas peab võistluslaul selguma. Allpool on toodud vaid need riigid, kelle võidulaul oli selgunud 1. märtsiks, kirjutab Hendrik Alla.
 

Albaania
Albaania saadab Eurovisioonile popkonkursi Festivali i Këngës võitja Aurela Gaçe’i lauluga «Kënga ime» («Tunne kirge»). Konkursile valis 28 laulu asjatundjate žürii, neist finaali pääses 18. Publikul pole valiku tegemisel sõnaõigust, see-eest annavad Eurovisiooni stiilis punkte kaks konkureerivat žüriid, kelle hääled liidetakse.

Aserbaidžaan
Duo Nigar Camal ja Eldar Gasımov valiti eurolaulu esitajateks mitmeastmelises telešõus, kus konkurendid pidid näitama oma esinemis- ja keelteoskust ning eelkõige võimekust esitada erinevaid muusikapalu folgist ultramoodsa popini. Võitja selgus žürii häälte abil. Nüüd otsitakse esinejatele sobivat laulu.

Valgevene
Riigi nelja juhtiva telekanali ekspertidest koosnev žürii valis sobiva laulu ja selle esitaja 1. märtsil. Võitjaks kuulutati Anastasiya Vinnikova, kes esitab laulu «Born In Bielorussia» («Sündinud Valgevenes»).

Küpros
Küpros otsustas tänavu minna lauluvalikul originaalset teed. Kõigepealt valiti erilises telešõus laulja, kelleks osutus Christos Mylords. Seejärel avati konkurss heliloojatele, kes asusid Christosele laulu kirjutama. Jaanuari lõpus valis žürii nende hulgast välja Andreas Anastasiou aeglase, rahvalikus stiilis laulu pealkirjaga «San Aggelos S’agapisa».

Bosnia ja Hertsegoviina
Telekanal BHRT kuulutas möödunud aasta sügisel oma Facebooki leheküljel välja konkursi, millele loodeti saada ideid ja esinejaid Eurovisioonil osalemiseks. 1. detsembril toimunud telešõus nimetas kanali žürii euroesindajaks Dino Merlini, kes selle riigi lipu all esines ka 1999. aasta lauluvõistlusel.

Slovakkia
Varasematel aastatel on Slovakkias euroesindaja valimiseks kasutatud mitmeastmelist konkursisüsteemi, kus oma hääle annavad nii vaatajad kui ka žürii. Tänavu valis telekanali RTVS määratud kohtunikekogu esinejaks kaksikõdedest koosneva popduo TWiiNS lauluga «I’m Still Alive». Laulu avalik esitlemine toimub 5. märtsil Slovakkia missivalimiste galal.

Iirimaa
Iirlased kasutasid oma Düsseldorfi-saadiku valimiseks žüriid. Viiele muusikaprofile – keda nimetati «mentoriteks» – tehti ettepanek välja valida nii esitaja kui laul. Edu saavutas kaksikutest koosnev pop-räp-duo Jedward (John Paul Henry Daniel Richard Grimes ja Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes), kes esitavad laulu «Lipstick». Jedwardi tähelend sai alguse telesaatest «X-Factor».

Prantsusmaa
Esindaja valimine usaldati telekanalile France 3, mille kokku pandud žüriisse kuulusid Prantsuse juhtivad tele- ja muusikaäri tegelased. Valituks osutus Amaury Vassili, kes esitab korsikakeelse laulu «Sonniu» («Unistus»).

Türgi
Nagu mullugi, valis eurolaulu esitaja telekanali TRT ekspertide kogu. 1. jaanuaril avaldati, et Düsseldorfi sõidab ansambel Yüksek Sadakat. 25. veebruaril avalikustas sama žürii, et Eurovisioonil esitatakse laul «Live It Up».

Suurbritannia
Kui varasematel aastatel on lihtsatel inglise televaatajatel olnud võimalik eurosaadiku valimises kaasa lüüa, siis tänavu võttis kogu vastutuse enda õlule BBC. Valituks osutus ansambli Blue laul «I Can». «Esimest korda saadab Suurbritannia Eurovisioonile rahvusvaheliselt tuntud ja eduka kollektiivi,» seisab BBC kodulehel.

Armeenia
Eelvoorudes valiti välja neli laulu, mille hulgast teevad oma valiku selle nädala laupäeval televaatajad ja žürii.

Belgia
Belgia eurotrall algas 2010. aasta sügisel veebipõhise konkursiga, finaali pääses 14 laulu. Nii telepublik kui ka žürii andsid oma maksimumpunktid ansamblile Witloof Bay, kes esitas a cappella loo «With Love Baby».

Norra
Põhjala riigist esitab Eurovisioonil loo «Haba Haba» («Veidi-veidi», suahiili k) mustanahaline lauljatar Stella Mwangi. Pärast kolme poolfinaali pääses edasi kaheksa laulu, neist neli omakorda superfinaali. Võiduloo valimisel andsid oma hääle nii publik kui žürii.

Holland
Tulpidemaal tegid korraldajad ettepaneku Eurovisioonil oma riiki esindada ansamblile 3Js. Bänd kääris käised üles ja asus koos produtsentidega tööle, et luua sobiv laul. Jaanuari lõpus näidati telešõus tööviljad ette, koostöös telepublikuga valis žürii viie esitatud loo hulgast välja tempoka hollandikeelse diskoloo «Je Vecht Nooit» («Sa ei võitle kunagi üksi»).

Rumeenia
Esineja valiti vana-aastaõhtul otsesaates, kui võistlustulle läks 13 artisti oma konkursilauludega. Kõigepealt andsid oma hääled televaatajad ning tõstsid punktidega esile grupi Hotel FM laulu «Change». Seejärel tegi oma kokkuvõtte žürii, mille president oli muide kolmekordne Eurovisiooni-võitja Johnny Logan. Asjatundjad andsid oma hääled samuti ülekaalukalt Hotel FMile ning seega esindab Rumeeniat Düsseldorfis Hotel FM looga «Change».

Malta
Saareriigi finaali pääses 16 laulu, kellele andsid hääli nii televaatajad kui žüriiliikmed. Ülimalt pingelises finaalis toetas publik Glen Vella esitatud lugu «One Life», samal ajal kui žürii kaldus tugevalt Richard Edwardsi poole. Asja otsustas žürii esimees, itaalia laulja ja laulukirjutaja Riccardo Cocciante, kes andis maksimumpunktid Vellale.

Moldova
25 finaali pääsenud võistleja hulgast valisid oma lemmiku nii televaatajad kui žürii, kusjuures mõlemal edetabelil oli võrdne kaal. Vaatajad eelistasid gruppi Karizma, kuid neile andis žürii vaid ühe punkti. Kummaski pingerivis jäi teisele kohale ansambel Zdob şi Zdub, kes häälte liitmise tulemusel saabki oma laulu «So Lucky» Saksamaal esitada.

Bulgaaria
Žürii ja televaatajate ühishäältega selgus 23. veebruaril Düsseldorfi-saadik, kes valiti välja 19 finalisti hulgast. Lauljatar Poli Genova esineb palaga «Na Inat».

Läti
Lõunanaabrid valisid oma esindaja kahes voorus, kõigepealt selgitati 11 finalisti ning siis kolm laulu superfinaali. Algselt pidi eelvoorus olema 12 laulu, kuid ansambel Trianas Parks ei saanud laulja haigestumise tõttu osaleda. Viimases voorus osales Eestiski populaarne Lauris Reiniks. Mõlemas voorus oli võrdne kaal nii televaatajate kui žürii häältel. 26. veebruaril selgus, et Düsseldorfi sõidab popduo Musiqq lauluga «Angel In Disguise».

Austria
Kõigist esitatud lauludest valis žürii välja kümme, neist hääletasid televaatajad viimasesse vooru kolm. Lõplikuks võitjaks valiti jälle vaatajate häältega Nadine Beileri esitatud «The Secret Is Love 1st». Finaalis osales ka Stingi poeg Joe Sumner, kes Düsseldorfi ei pääsenud.

Gruusia
19. veebruaril andsid grusiinlased telehääletusel seitsmest finalistist loa Düsseldorfi sõita ansamblile Elderine lauluga «One more day». 28. veebruaril teatas rahvusringhääling GPB, et ansamblisse määrati uus laulja, Sophio Toroshelidze.

Saksamaa
Mullune võitjamaa viis läbi kaks poolfinaali erakanalis Pro7. 18. veebruaril läksid telekanali ARD erisaates võistlustulle kuus finalisti, kelle hulgast televaatajad valisid taas välja 2010. aasta võidulaulu esitaja Lena lauluga «Taken By A Stranger». Vaid kaks korda lauluvõistluse ajaloos on võidulaulu esitaja üritanud oma tiitlit kaitsta.

Island
Pärast kolme poolfinaali pääses televaatajate kohtu ette seitse laulu. Võidulooga «Aftur Heim» on seotud traagiline seik: selle esitaja Sigurjón Brink suri ootamatult enne poolfinaalis esinemist. Tema lähedased sõbrad moodustasid ansambli Sigurjón’s Friends ning olid võidukad.

Soome
Põhjanaabrid suhtusid tänavu võistluslaulu valimisse sama põhjalikult kui eestlased. Jaanuaris peeti lausa kolm eelvõistlust, mille tulemusena selgusid kümme finalisti, kelle saatuse otsustasid televaatajad. Lõpuks jäi sõelale kolm laulu (mida toetasid ka ekspertide ning kihlveokontorite ennustused), superfinaalis valiti telehääletusel Saksamaale sõiduks välja Paradise Oskar lauluga «Da Da Dam».

Poola
Finaalis osales kümme laulu, millest kolm valis edasipääsemiseks välja professionaalide žürii. Võitja Magdalena Tul ja tema laul «Jestem» selgitati televaatajate häältega, žüriil enam sõnaõigust polnud. Siiski oli Magdalena üks neist kolmest, kelle žürii alguses finaali saatis.

Sloveenia
Kümne finaali pääsenud laulu hulgast valis kolmeliikmeline žürii kaks laulu, mis läksid esikoha pärast superfinaali, kus hääleõigus oli vaid televaatajatel. Publik andis eelistuse lauljatar Maja Keucile, kes esitas loo «Vanilija». Kohalikus talendiotsingusaates teise koha saanud Keuci on nimetatud ka Sloveenia Christina Aguileraks.

Hispaania
Barcelonas 19. veebruaril aset leidnud konkursil esitasid kolm finaali pääsenud artisti igaüks kolm lugu. Seejärel valis neljaliikmeline ekspertžürii kõigepealt igalt artistilt ühe laulu, millega see superfinaali pääses. Nüüd oli sõna televaatajatel, kelle poolehoiu võitis lauljatar Lucía Péreze esitatud laul «Que Me Quiten Lo Bailao».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles