Kes olid päriselt «Eesti laulu» võitjad ja kaotajad?

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Laul 2017. Elina Born.
Eesti Laul 2017. Elina Born. Foto: Erlend Štaub

«Eesti laulu» võitsid seekord Koit Toome, Laura ja Sven Lõhmuse lugu «Verona». Nemad on ainsad, kes Eurovisiooni suurele lavale pääsevad, kõik teised oleksid justkui kaotajad. Ent päris nii see siiski pole, asi on palju peenem ja põnevam. Siin mängus loevad muudki panused peale peavõidu.

VÕITJAD

Ivo Linna - rokib siin ja praegu!
Ivo Linna - rokib siin ja praegu! Foto: Erlend Štaub

Iff

Siin mängus loevad muudki panused peale peavõidu.

Ivo Linna äratas ellu kõigi oma vanade fännide armastuse ja võitis juurde hulga uusi südameid. Nii mõnigi väärikas artist ei taha oma troonilt enam alla astuda, et noortega koos spurtida, kuid Iff viitsis seda teha. Alati on ju oht hävida, alla jääda, juba loodud legendid õhku lasta. Aga Iff on imeline tegelane – ta ei viitsi konutada legendi tolmusel toolil, vaid tahab laval olla ja rokkida, siin ja praegu. Siiruselt ja artistioskustelt teeb ta enamikule seniajani silmad ette. Tema Instagrami kontol on 26 300 fänni, keda ei sega karvavõrdki fakt, et muusik ise endiselt nutitelefoni ei kasuta. Võimatu on leida Eestis inimest, kes ei armastaks Iffi!

Whogaux, Karl-Kristjan ja Maian - nii palju värskust ja hoogu!
Whogaux, Karl-Kristjan ja Maian - nii palju värskust ja hoogu! Foto: Erlend Štaub

Whogaux, Karl-Kristjan ja Maian

Värske viis, professionaalne produktsioon, säravad noored artistid. Sel tiimil oli kõik väga hästi algusest peale – suured silmad, kikkis kõrvad ja tunnustavad noogutused vasakul ja paremal. Kahtlesime vaid selles, kas vähene kogemus nii mastaapsel laval ikka välja veab. Kuid osa inimesi on lihtsalt lavale sündinud! Ülilühikese ajaga sai Maiani ja Karl-Kristjani esitus laval juurde nii palju kindlust, soojust, hoogu ja lusti, et isegi paljud väga vilunud tegijad jääksid alla. Hääled on erilised ja lugu on Spotifys edukas nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt. Andke nüüd hagu, andekad! Kasutage ära see kiirendus ja populaarsus, mis «Eesti lauluga» sülle sadas.

Ariadne - läks hinge nappide vahendite kiuste.
Ariadne - läks hinge nappide vahendite kiuste. Foto: Erlend Štaub

Ariadne

Ülimalt minimalistlik etteaste, kuid kõige suurem ja siiram naeratus. Liina Ariadne Pedanik laulis ennast Eesti rahva südamesse ja vaid tillukeste koolilavadega ta edaspidi piirduma ei pea. Noortele pole see kaunis ja siiras tüdruk tundmatu, paljud teavad teda populaarse juutuuberi Martti Halliku girlfriend’ina. Täiskasvanud on seniajani rabatud – nii armas tüdruk, nii ilus laul, kust ta küll ilmus ja kohe nii suurele lavale sadas? Leebe Liina oli rahul sellega, mida talle laval olles toetuseks pakuti, kuid seda polnud just palju. Finaali kahe viimase etteaste vahel oli tohutu kontrast – ühe käsutuses oli kogu sõumaailma raskekahurvägi, teisel vaid hääl ja paar ketse. Nagu talutütar ja vaeslaps. Kuid inimeste hinge Ariadne jõudis, lageda ruumi ja nappide vahendite kiuste.

KAOTAJAD

Kerli - fännid on siiani vihased.
Kerli - fännid on siiani vihased. Foto: Erlend Štaub

Kerli

Pole midagi valusamat, kui jääda napilt võidust ilma. Hõbemedal – see on kõige tuhmim saavutus. Kerli võttis kaotust artistile omase arrogantsiga ja viskas näilise muretusega: «You snooze it, you loose it!» Fännid seevastu lammutavad siiani barrikaadidel, pritsivad sotsiaalmeedias tuld ja tõrva ega suuda leppida. Kuidas saakski asja rahulikult võtta – nende soov olla jumala sõrm ja otsustada, mis lugu Euroopas kõlab, sel korral ju ei täitunud! Hääletuse ajal aktiveerusid sama kirglikult ka vastased. Show sõitis suurejoonelisuselt kõigist üle, saalis oli tunda tugevat toetust, võidu lõhn lehvis juba õhus… kuid elul on kombeks üllatada. Ja just see teebki lauluvõistluse nii põnevaks ja paneb meid kirglikult kaasa elama.

Elina Born - sensuaalsusest sai aeroobika.
Elina Born - sensuaalsusest sai aeroobika. Foto: Erlend Štaub

Elina Born

Bravuurikad numbrid kuuluvad sõumaailma nagu rusikas silmaauku ja poolfinaalis tõi see Elinale edu. Mis aga juhtus finaalis, et provokatiivseim etteaste viimasele kohale maandus? Number oli ju identne eelnevaga, liigutused samad, hääl kandis, Elina võlus… aga kõik mõjus kokku nagu aeroobikakava, mitte siiras sensuaalsus. Roll, mitte reaalsus. Ilmselt see seltskond, kes Elina murduvast tämbrist ja otsekohesest flirdist vaimustus, ei viitsinud telefoni haarata, teised aga mõtlesid – see pole mulle.

Elinal pole siiski vaja liialt muretseda – hiljutise Eurovisiooni-retke tolm on tal veel kingadel ja eestlaste armastust siinse seksikaima hääle vastu üks kukkumine ei kõiguta.

Daniel Levi - hindas publiku sügavust ja tarkust lihtsalt üle.
Daniel Levi - hindas publiku sügavust ja tarkust lihtsalt üle. Foto: Erlend Štaub

Daniel Levi

Inimesed on targad, nad viitsivad süveneda ja sügavuti minna ning jaksavad tumeda lava laserkiirte vahelt artisti pilke püüda. Seda vähemalt uskus Daniel, hinnates kuulajaid-vaatajaid ilmselgelt üle. Inimesed ootavad «Eesti laulult» meelelahutust ja valivad oma lemmikud üsna pealiskaudselt, seda ei saa neile pahaks panna. Nii lihtne ongi põhjus, miks väga hea lugu suurepärase artisti esituses lihtsalt muu virvarri foonil varju jäi. Loodame, et Daniel ei viska püssi põõsasse, sest tema masti mehi, keda Euroopasse lammutama saata, on siinkandis vaid loetud hulk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles