Eesti Eurovisiooni-võidu seemne külvas ansambel Laine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Lilje
Merle Lilje Foto: Peeter Langovits

Kümne aasta eest Eestile Eurovisiooni lauluvõistlusel võidu toonud loo tellis helilooja Ivar Mustalt ja teksti autor Maian Kärmaselt hoopis ansambel Laine on 40. sünnipäeva puhul.

Meenutab ansambel Laine laulja Merle Lilje:

Ansambel Laine tähistas 2001. aastal 40. sünnipäeva ja otsustasime sel puhul Ivar Mustalt Eurovisioonile konkureerimiseks laulu tellida. Tavaliselt on nii, et helilooja kirjutab loo ja otsib esitaja. Aga meie ei tahtnud ootama jääda, sest kui me noored olime ja oleksime võinud Eurovisioonil laineid lüüa, siis polnud see ju võimalik.

Teksti tellisime Maian Kärmaselt. Mustale pidi kõvasti peale käima, et ta selle loo üldse kirjutaks, sest ta oli nii pettunud Eurovisioonis. Aga kuna meie koostöö plaadi «Laine 40» produtseerimisel sujus, siis ta soostus. Saime fonogrammi juba kätte, Maian saatis e-kirjaga sõnad, tegime juba proovi, aga siis Ivar Must ütles: «Kahju küll, aga näed, ei saagi nüüd…»

Me olime tohutult pettunud. Ega ta ei öelnud, et andis selle laulu kellelegi teisele. Aga nagu Must ise ütles, võitjate üle kohut ei mõisteta. Ehk sai ta ise aru, et näe, olen ikka väga hea loo kirjutanud, ja me polnud ju enam 20-aastased tibid. Jumal teab, ehk anti talle sellist nõu.

Tundsime ennast ikkagi petutuna. Samas ei tea: kui oleksime meie esitanud, ehk oleks viimase koha saanud. Aga ma olen sada protsenti kindel, et Ivar Must poleks seda lugu ilma meieta kirjutanud. Olime ju ninapidi stuudios koos ja ta võitles vastu, nii kuis sai. Lõppes see lugu, nagu lõppes, aga väga hästi lõppes. Meil on kohutavalt hea meel, et «Everybody» võitis, aga võitis just sellepärast, et seal sees oli Laine energeetika. Teadsime juba enne, et see lugu on suure potentsiaaliga.

Tellisime ka nüüd, 50 aasta juubeli puhul ühelt heliloojalt Eurovisooni-konkursi loo, aga vist ei kvalifitseerunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles