Juhan Paadam: taanlased ei osanud kaotada

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Paadam.
Juhan Paadam. Foto: Marina Pushkar

12. mail 2001. aastal võitis Eesti Eurovisiooni Tanel Padari ja Dave Bentoni esitatud lauluga «Everybody». Juhan Paadam, kes oli Eesti Eurovisiooni isa aastatel 1997–2007 meenutab, et see oli taanlastele suur pettumus, sest nad olid kindlad, et võidavad teist aastat järjest.

«Olen Eurovisiooni jälginud sellest ajast peale, kui Soome TV ülekanded meieni ulatusid. Eks eestlased oma hinges – mina küll – mõtlesid, et kui ükskord saaks osaleda. Ja see kord tuli. Oma sünnilt on Eurovisioon ikka olnud glamuurne estraadimuusika kontsert, kuhu on põnevuse pärast võistluselement juurde pandud. Aga võidu võtit ei eksisteeri,» meenutab Juhan Paadam.

«Tingimata on vaja head meloodiat ja glamuuri kah, aga seda viimast kipub väheks jääma. Olen ikka püüdnud selgitada, et see on selline lõbus televisioonimäng, ja pange tähele, et keegi võidab ja keegi kaotab, aga keegi ei sure. See on meelelahutus ja nii tuleb sellesse ka suhtuda.»

«Kui Eesti 2001. aastal Eurovisiooni võitis, oli see taanlastele suur pettumus, sest nad olid kindlad, et võidavad teist aastat järjest. Nende pettumus, antipaatia ja viha Parkenis (Kopenhaageni eurolauluareen – toim) ja järgmisel, ärasõidupäeval, oli mõnevõrra kummaline. Ma ütlesin endale kui produtsendile paar asja, mis iial ei tohi korduda siis, kui teeme oma rahvuslikku vooru või suurt Eurovisiooni.»

«Taanis ei pääsenud auhindade kätteandmisel lavale laulu autorid Ivar Must ja Maian Kärmas. Aga nemad on ju tegelikult Eurovisiooni võitjad. Nad hoidsid meid tagasi, et me jumala pärast lavale ei pääseks. Ja nii juhtus ka pressikonverentsil. Suurema osa lauast hõivas Taani delegatsioon: meil on siin teiseks tulnud tubli Taani esindus ja muu hulgas ka võitjad.»

«Ei enne ega pärast pole ma Taani kolleegide tasandil midagi sellist adunud. Nende tohutu negativism ja solvumine oli mu jaoks täiesti mõistetamatu,» rääkis Paadam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles