Maian Kärmas: laulusõnade kirjutamine on meeldiv harrastus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maian Kärmas
Maian Kärmas Foto: Karin Kaljuläte / Maaleht

12. mail 2001. aastal võitis Eesti Eurovisiooni Tanel Padari ja Dave Bentoni esitatud lauluga «Everybody». Laulu «Everybody» sõnade autor Maian Kärmas meenutab, et temale avas ukse laulutekstide maailma see, et tol ajal ei olnud kedagi, kes inglise keeles kirjutaks

«Kõik panustasid «Everybody» puhul võrdselt ja need lülid toimisid – nii Ivar Musta meloodia, positiivsed laulusõnad kui ka suurepärased esitajad. Ja alahinnata ei maksa väga vahvaid taustalauljaid, kes laval tantsu lõid. Väga keeruline on hinnata, milline osa selles suurema kaaluga on,» meenutab Maian Kärmas.

«Minule avas ukse laulutekstide tegemise maailma see, et tol ajal ei olnud kedagi võtta, kes inglise keeles kirjutaks. «Everybody» võit saabus just sel ajal, kui inimesed hakkasid oma lauludele ise ingliskeelseid tekste tegema. Seega võit mulle palju tekstide tellimusi ei toonud. Samas ma selle üle ei nukrutse, sest laulusõnade kirjutamine on mu jaoks pigem meeldiv harrastus.»

«Kui Kopenhaagenis kümme aastat tagasi võit välja kuulutati, siis meie Ivariga lavale ei jõudnudki. Taanlastel oli tugev turvameeste tandem ja nad pidasid vajalikuks ainult esitajaid lavale lasta.

«Tallinnas üritasime seda järgmisel aastal parandada. Marie N (Läti lauljatar, kelle esitatud laul võitis Tallinnas lauluvõistluse – toim) oli küll laval, aga ta oli nii esitaja kui ka üks autoritest. Aga teine teksti autor, Samauskis, seisis rahumeeli lava kõrval, ehkki meil mingeid turvamehi seal polnud.»

«Samas ma mõistan, et põhitähelepanu koondub esitajatele, sest tegemist on eeskätt teleshow’ga. Mulle meeldib pigem teistele kirjutada kui ise lavale minna, suurt meediatähelepanu ei pea ma oluliseks,» sõnas Kärmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles