Spordireportaaž: vapustav Elina murdis finaali ja Eesti lootus laulmise EM-medalist elab! (1)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elina Nechayeva.
Elina Nechayeva. Foto: FRANCISCO LEONG / AFP/Scanpix

Laulmise Euroopa meistrivõistlustel Portugalis, Lissabonis jõudis Eesti võistkond poolfinaalis näidatud kangelasliku ja laitmatu esituse järel laupäevasesse finaali, kus võideldakse EM-medali nimel, millega Eesti lauljatel pole õnnestunud kodumaale naasta juba 15 aastat. Spordisõbrad koduvabariigis loodavad salamisi isegi kulda!

Eesti võistkond eesotsas laulja Elina Nechayevaga esitas oma kava 19 poolfinalisti seas üheksandana. Ilmselgelt oli võistluse eel Portugali mäestikus tehtud kiire treeninglaager – selle hästi varjul hoitud saladuse reetis võistluskava eel näidatud videoklipp – läinud täkkesse, sest 3. märtsil Eesti meistrivõistlustelt võidetud ülikindla kuldmedaliga EMile kvalifitseerunud Nechayeva esitus poolfinaalis oli laitmatu.

«Mitte millegi pärast muretseda pole vaja. Kui ma esmaspäeval saalis peaproovi (siin on silmas peetud viimast võistluseelset treeningut – toim) vaatasin, siis mulle tundus, et Eesti mitte ainult ei pääse edasi, vaid see võib olla ka võidulugu. Suurepärane tulemus!» rõkkas tulemuse selgumise järel ETV-s 20. korda laulmise EMi kommenteeriv Marko Reikop ning võttis sellega kokku kõigi Eesti spordisõprade südamesopis pesitseva lootuse, et 15-aastase pausi järel suudab Eesti võistkond EMilt koju naasta medaliga.

Eesti laulmisvõistkond suutis viimati Euroopa meistrivõistlustel medali võita 2002. aastal, kui jõuproov toimus koduses Tallinnas. Toona esindas Eestit Rootsist värvatud võõrleegionär Sahlene, kes saavutas Läti ja Malta järel kolmanda koha. Muuseas, ka Eesti parim tulemus (2001. aasta EM-kuld) sündis oskusliku värbamise abil, kui koos Tanel Padariga kuulus võistkonda Dave Benton (Aruba).

Elina Nechayeva laulmise Euroopa meistrivõistluse poolfinaalis.
Elina Nechayeva laulmise Euroopa meistrivõistluse poolfinaalis. Foto: Armando Franca / AP

Edu pandiks tugev võistlejanärv

2002. aasta EM-pronksile järgnenud 15 võistluse jooksul on Eesti parimaks tulemuseks jäänud 6. koht 2009. ja 2012. aastal, kui Euroopa parimate lauljatele andsid väärika lahingu vastavalt Urban Symphony ja Ott Lepland. Samas pole Eesti eelmisel 15-l EMil suisa üheksa korda suutnud finaalvõistlusele pääseda. Selle tõiga valguses tuleb võistlusreisi Lissaboni juba praegu väikese plussmärgiga hinnata.

«Nautisin seda iga oma rakuga. See oli siiani mu parim esitus, aga loodan, et suudan finaalis veel paremini. Täna oli 102%, aga finaalis proovin 150%,» sõnas Nechayeva ERRi portaalile antud intervjuus. Eesti laulja treeneril Eda Zahharoval on finaalvõistluseni jäänud päevade jaoks konkreetne plaan juba praegu valmis: «Homme on Elinal puhkepäev nii laulmisest kui ka telefonist. Neljapäeval hakkame treenima ja harjutama.»

Eesti laulmiskoondise taustajõudude sekka kuuluv Mihkel Mattiisen kiitis EM-debüüdi teinud Nechayeva head võistlejanärvi: «Tippvormi ajastamine – Elina ei andnud ennast päevases läbimängus kõike ära ja õhtul polnud ainsatki probleemi, vaid olime superrahul.»

Eesti senised medalid pärinevad Põhja-Euroopast

Eesti medal laupäevasel finaalvõistlusel oleks siiski ootamatu arvestades, et neli senist parimat tulemust (kuld 2001, pronks 2003, 4. koht 2002, 5. koht 1996) on kõik saavutatud Põhjamaades võisteldes (vastavalt Taani, Eesti, Rootsi ja Norra) ning Lõuna-Euroopa kliima pole seni Eesti lauljatele kõrgete tulemuste püüdmisel kuigi soodsaks osutunud.

Kas Lissabonis läheb teisiti? Arvestades, et sarnaselt Eestile pääsesid esimesest poolfinaalist edasi ka meie lähiriigid Leedu ja Soome (lisaks veel Albaania, Tšehhi, Iisrael, Bulgaaria, Austria, Iirimaa ja Küpros) võib Portugali esmaste märkide põhjal pidada Põhja-Euroopa riikide jaoks soodsaks võistluspaigaks.

Olgu öeldud, et laulmine ei kuulu ei suve- ega taliolümpiamängude kavva ning Eesti Olümpiakomitee toetust EM-medaliga seetõttu ei kaasneks. Eesti esinduse võimalusi naasta Lissabonist medaliga tuleb aga pidada arvestatavateks – kihlveokontorite koefitsientide järgi on Nechayeva laupäevase finaali üks soosikuid.

Finaalvõistlusele pääseb 26 võistkonda, kellest on praeguseks teada 16. Ülejäänud 10 selguvad neljapäevases teises poolfinaalis.

Eesti TOP6 kohad laulmise EMil

Kuldmedal (2001, Taani)           Tanel Padar & Dave Benton (Aruba)

Pronksmedal (2002, Eesti)         Sahlene (Rootsi)

4. koht (2000, Rootsi)              Ines

5. koht (1996, Norra)               Maarja-Liis Ilus & Ivo Linna

6. koht (1999, Iisrael)              Evelin Samuel & Camille Camille

6. koht (2009, Venemaa)          Urban Symphony

6. koht (2012, Aserbaidžaan)    Ott Lepland

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles