Lõpp hea, kõik hea: Iisrael seljatas plagiaadimured ja hakkab Eurovisiooni korraldama

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netta Barzilai
Netta Barzilai Foto: Vyacheslav Prokofyev / Vyacheslav Prokofyev/TASS

Pärast seda, kui Iisraelile Eurovisiooni võidu toonud Netta rõõmsalt oma edu tähistas, kerkisid üles süüdistused, et laulukirjutanud on maha saanud plagiaadiga. Maailmakuulus produktsioonifirma ähvardas neid kohtuga, mille tulemuseks oleks halva õnne korral olnud ka Iisraeli lauluvõistluselt diskvalifitseerimine. Praeguseks on aga osapooled omavahel kokkuleppele jõudnud ja Iisrael valmistub Eurovisiooni korraldama.

Uudistesait Ynet kirjutas, et osapooled on omavahel jõudnud kokkuleppele, mille alusel laulukirjutajad Medalie ja Beger annavad Universalile mõnes riigis laulu levitamise õigused, ja vastutasuks lahendab Universal autoriõiguste rikkumise probleemi.

Mõlemad osapooled saavad sellest tehingust kasu, kuna Universali toetusel jõuab laul palju suurema publikuni, ning Iisrael ei kaota Eurovisiooni korraldamise õigust. Kui aga lahenduseni poleks jõutud, oleks laul «Toy» rikkunud Eurovisioonil osalemise reegleid, laul oleks diskvalifitseeritud ning Iisrael oleks 2019. aasta Eurovisiooni korraldamise õigusest ilma jäänud.

Ning see oleks kurvastanud miljoneid ja miljoneid inimesi, kes Iisraelile oma hääle andsid.

Netta.
Netta. Foto: SCANPIX

Eurovisiooni reeglid näevad ette, et võistlusel tohivad osa võtta vaid originaalsed laulud. Kuid väga paljud, kaasaarvatud Universal, kuulis, et laulul «Toy» on väga sarnane bassijoon produktsioonifirmale kuuluva laulule, The White Stripes «Seven Nation Army». Kuigi vaieldi, et paljudel lauludel on bassijoon sarnane, siis Universali juristid sõnasid, et see on antud juhul piisav, et nende autoriõigusi oleks rikutud.

Uudised laululoojate ja Universali vahelisest kokkuleppest avaldati vaid päev pärast seda, mil Iisraeli rahvusringhääling ning valitsus lahendasid omavahelised rahatülid. Kui Iisraeli rahuvusringhääling poleks suutnud tasuda Euroopa rahvvusringhäälingu nõutud tagatisraha, siis oleks Iisraeli samuti korraldusõigusest loobuma pidanud. Nüüd on aga kõik korras. 

Eurovisiooni korraldaja linn valitakse kolme võimaliku kandidaadi hulgast

Euroopa ringhäälingu kõrged juhid on viimastel päevadel mööda Iisraeli ringi reisinud, et valida välja linn, kus toimub järgmise aasta Eurovisioon. Eurovisiooni esindajate tehtud avalduses oli kirjas, et korraldaja linn valitakse Jeruusalemma, Tel Avivi ja Eilati vahel.

Jeruusalemmas külastasid ametnikud Pais areeni ning Tel Avivis sealset kongressikeskus. Eilati puhul aga kaalutakse Punase mere äärde ehitada täiesti uus keskus, mis võiks lauluvõistluse peaareeniks olla, kirjutas Times of Israel.

Lisaks sellele on Eurovisiooni ametnikud avatud muudele lahendustele.

«Me oleme avatud uutele lahendustele, nagu me olime seda minevikus, kui nad (Iisraeli poolsed korraldajad) suudavad ajagraafikust kinni pidada,» sõnas Jon Ola Sand, kes oli Iisraelis koos ürituse järelvaataja Nadja Burkhardtiga.

Netta Barzilai pole sünnipärane koomiksikangelane, see on teadlikult valitud roll ja küllalt hulljulge nali isikliku konto pealt.
Netta Barzilai pole sünnipärane koomiksikangelane, see on teadlikult valitud roll ja küllalt hulljulge nali isikliku konto pealt. Foto: AFP / Scanpix

Eurovisioon säutsus hiljem, et varsti tehakse otsus korraldajalinna osas, kuid ei täpsustatud, millal see juhtub.

Vastavalt Eurovisiooni reeglitele peab võistluse peaareen mahutama üle 10 000 pealtvaataja, asuma rahvusvahelise lennujaama vahetusläheduses ning pakkuma tuhandeid erineva hinnaga majutusvõimalusi.

Poliitilised probleemid

Iisraeli poliitikud nõudsid varasemalt, et lauluvõistlus peab kindlasti toimuma pealinnas Jeruusalemmas. Kuid pärast organisaatorite poolset vastukaja, kes tõid välja, et lauluvõistluse politiseerimine võib Iisraelilt korraldamise õiguse ära võtta, käskis peaminister Benjamin Netanyahu valitsusel selles teemas suu kinni hoida.

Iisrael võitis Eurovisiooni esimest korda kahe kümnendi jooksul, kui 12. mail krooniti võitjaks imearmas Natta Barzilai, kelle naiste iseseisvust rõhutav «Toy» said paljudele südamelähedaseks. Barzilai võit tähendas, et Iisrael korraldab järgmise lauluvõitluse ning sellega kaasnev turistide sissevool ning rahvusvaheline tähelepanu võib juudiriigile vaid head tähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles