Kes otsib, see leiab: Eesti Laul 2019 finaalis osalejad on sattunud plagiaadikahtluse alla (3)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Laul II poolfinaal, Kerli Kivilaan
Eesti Laul II poolfinaal, Kerli Kivilaan Foto: Pilt videost

Eesti Laul 2019 finaalis osalevad Sünne Valtri ja Kerli Kivilaan on järjekordsed kodumaised lauljad, kelle loodud laul sarnaneb rütmilt, meloodialt, muusikalt või sõnadelt mõnele juba varasemalt eksisteerinud loole. 

Kahtlused pärinevad sotsiaalmeediast ja kommentaariumitest, kus rahvas on leidnud Kerli Kivilaane ja Sünne Valtri Eesti Laulu lugudes palju sarnasusi lauludega, mis juba eksisteerivad.

Kerli Kivilaan esitab 16. veebruaril Saku Suurhalli laval loo «Cold Love», mis räägib, nagu pealkiri ütleb, külmast armastusest.

Aga teadlikumad melomaanid näevad Kerli laulul palju sarnasusi Hiina popartisti Jason Zhangi lauluga «Pretty White Lies», mille lüürikas on korduvalt kasutatud sõna love. Selle sõna kordamine on rütmilt sarnane Kerli loo meloodiale. 

Kuigi Jason laulab kordades kiiremini kui Kerli, siis on sarnasusi kuulda küll. Jason avaldas oma laulu muusikavideo eelmise aasta suvel. Kerli loo sünd jääb umbes samasse aega.

Kuula ja otsusta ise.

Jason Zhang «Pretty White Lies»

Kerli Kivilaan «Cold Love»

Kergelt võib patustanud olla ka endine Patuse Poole laulja Sünne Valtri, kes mõned kuud tagasi bändist lahku läks ning nüüd soolokarjääri teeb. Kuigi laulja esineb 16. veebruaril ka Saku Suurhallis toimuval Eesti Laulu finaalis, siis on raske ennustada, kas sellised uudised mõjuvad talle hästi või halvasti. 

Tema laul «I'll Do It My Way» olla väidetavalt väga sarnane Lotte multika tunnuslaulule. 

Facebooki kasutaja, kes kannab nime Matu-Mutri Võti, avaldas eelmisel laupäeval videomiksi Sünne ja Lotte loost.

«Multifilmi fännina ei saa ma rahus olla. Leidsin eesti laulude seast ühe plagiaadi. Ma ei saa vaiki olla sellist ülekohut märgates,» kirjutas Matu-Mutri Võti postituse juurde.

Kui Kerli ja Jasoni laulu on teatud sarnasused, siis Sünne ja Lotte muusikas sarnasuste leidmine on korralik pingutus.

Matu-Mutri Võti tehtud postituse juures kommentaariumis on välja toodud ka laul, mis kõlab sarnaselt Ingeri loole «Coming Home». 

Kommentaariumis on viidatud 12-aastase Grace VanderWaali esinemisele Ameerika talendisaates «America's Got Talent» aastal 2016. Samamoodi nagu Inger mängib ka 12-aastane neiu ukulelet ning laulab vaikselt meloodia järgi, millel on mitmeid kuuldavaid sarnasusi ühele Eesti Laul 2019 finaali lemmikule.

Grace VanderWaal «I Don't Know My Name»

Inger «Coming Home»

Tõepoolest, kes otsib, see leiab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles