Eksperdid hoiatavad: Palestiina äärmusrühmitus Hamas võib Eurovisiooni nurjata (5)

Elu24
Copy
Hamasi relvastatud tiiva Ezzedin al-Qassam Brigaadide võitlejad Gaza linnas Palestiinas 12. mail 2019.
Hamasi relvastatud tiiva Ezzedin al-Qassam Brigaadide võitlejad Gaza linnas Palestiinas 12. mail 2019. Foto: Zuma Press/Scanpix

Ekspertide sõnul ähvardab Iisraelis Tel Avivis peetavat Eurovisiooni lauluvõistlust «enneolematu» terrorioht.

Gazat valitsev Palestiina äärmusrühmitus Hamas ja tema liitlane Islamidžihaad tulistasid ülemöödunud nädala laupäeval ja pühapäeval Iisraeli territooriumi suunas sadu rakette. Iisraeli armee andis vastuseks õhulööke Gazasse, vahendab Postimees.

Kahe päeva jooksul sai surma 25 palestiinlast ja neli iisraellast. Viini ülikooli ajaloolase Dean Vuletici sõnul on tegemist Eurovisiooni ajaloos täiesti ennekuulmatu olukorraga, vahendab Daily Star.

«Eurovisiooni pole kunagi korraldatud nii lähedal sõjatsoonile, mistõttu pole see varem võimalikele rünnakutele nii haavatav olnud,» sõnas Vuletic, kes on kirjutanud raamatu «Sõjajärgne Euroopa ja Eurovisioni lauluvõistlus».

Väidetavalt alustas Hamas surmavat raketirünnakut, kuna maailm jälgib, kuidas Iisrael lauluvõistluse korraldamisega hakkama saab.

Mu’min Meqdad, Hamasi toetusega telekanali Al-Aqsa TV toimetaja, usub, et terrorirühmitus võib suure lauluvõistluse täielikult peatada. «Hamas võib Iisraeli ilma jätta paljudest tulevatest võimalustest, sealhulgas Eurovisiooni korraldamisest. Järgnevatel päevadel on manöövrite jaoks veel ruumi,» ütles Meqdad.

Usutavasti ajab Eurovisioon konservatiivsed äärmuslased vihale, kuna lauluvõistlust seostatakse lääne kultuuri ja LGBT liikumisega, samuti esinevad seal naisartistid ja väheste riietega tantsijad.

Iisraeli eurolauljatar Netta Eurovisiooni peaproovis 13. mail 2019.
Iisraeli eurolauljatar Netta Eurovisiooni peaproovis 13. mail 2019. Foto: AFP / Scanpix

Hamasi siseallikas on kohalikule väljaandele öelnud, et Eurovisioon ei saa Tel Avivis toimuda, kui olukord Gazas pole leevenud. «Pole võimalik, et nemad laulavad ja lõbutsevad, samal ajal kui meie kannatame,» ütles allikas.

Terrorigrupp Islamidžihaad vandus viimasel nädalal, et «takistavad vaenlase õnnestumist», viidates Eurovisiooni lauluvõistlusele, mis levitab maailmas Iisraeli positiivset kuvandit.

Kuigi möödunud esmaspäeval saavutati relvarahu, ollakse skeptilised, kui kaua see kestab.

Teisipäeval, 14. mail möödub üks aasta protestist, mis algas, kui USA saatkond kolis Tel Avivist Jeruusalemma. Protesti käigus hukkus üle 60 palestiinlase ja vigastada sai enam kui 2000 inimest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles