Erik Morna: meeldejäämine sõltub laulust endast

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Morna
Erik Morna Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Raadio 2 muusikajuhi Erik Morna sõnul sõltub läbilöök hästi kirjutatud lauludest, täielikust pühendumisest ning oskusest võimalusi ära kasutada.

Morna arvates on muusikakollektiivil harva nii eriline lähenemine, et sellest koheseks läbilöögiks piisab, kirjutab ERR.ee. Reeglina algab kõik laulust.

«Meelde jäävad need lood, mida saab esitada ükskõik millises koosluses või ükskõik kes. Need on lihtsalt väga hästi kirjutatud, haaravad ja sisukad. Mõnikord algab asi ka soundidest,» arvab Morna. Väga omanäoline heliline käekiri on tema sõnul aga äärmiselt haruldane.

Konkursilt Eesti Laul 2011 toob Morna välja tema hinnangul klassikaks saanud Orelipoisi «Valsi». «Orelipoisi laule on taasesitanud nii sõjaväe meeskoorid kui kõrtsibändid. See on maitsekalt tehtud ilus laul,» lisab ta.

Lisaks loomingule on oluline ka bändi enda järjepidevus ja töötahe. «Kui kellelgi on võimalus tegeleda muusikaga hommikust õhtuni iga päev, siis see on super variant.» Hea näitena toob Raadio 2 muusikajuht välja kollektiivi Ewert and the Two Dragons, kes oli veel mõni aeg tagasi üsna tundmatu. Nad suunasid oma energia aga muusikategemisele ja on seeläbi jõudnud ka laiema populaarsuseni.

«Paar aastat tagasi oli Raadio 2 ainuke, kes neid mängis, kuid nad korraldasid oma elu niimoodi, et kõik, mis nad teevad, ongi musitseerimine ja sihikindel töö. Ja nüüd müüvad nad Nokia kontserdisaalis oma soolokontserdi välja – pole enne sellist asja olnud,» kirjeldab ta.

Eesti Laulult saadav tähelepanu on Morna arvates eesti bändidele heaks hüppelauaks, kuid seda tuleb targalt ära kasutada: «Telesaates esinemine ei ole see nii-öelda lõpp-produkt, vaid alles  mingisuguse järgmise etapi algus. Pärast suurt tele-esinemist on valida, kas anda järgmisel päeval kontsert või sõita puhkusele. Mõistlik bänd valib esimese variandi.»

Selle aasta «Eesti laulu» konkursilt ootab Raadio 2 muusikajuht ennekõike põnevat kuulamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles