Sibulakriis: Bangladeshi lemmikköögivilja ikaldumine on tekitanud riigis kaose

Copy
Inimesed trügimas Bangladeshi pealinnas Dhakas, et osta valitsuse subsideeritud sibulat.
Inimesed trügimas Bangladeshi pealinnas Dhakas, et osta valitsuse subsideeritud sibulat. Foto: Suvra Kanti Das / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Bangladeshi võimud on olnud sunnitud importima lennukitäite kaupa sibulaid, sest saagi ikaldumine on kohalikus köögis asendamatu põllusaaduse hinna lakke ajanud ning ähvardab nüüd riiki poliitilise kriisiga. Oma maine nimel on isegi peaminister teatanud, et loobub ajutiselt sibula söömisest.

Sibula hind on Lõuna-Aasias sama tundlik teema, kui mõnes teises riigis näiteks bensiini hinna küsimus, ning rahulolematus toidukauba kättesaadavusega võib kerkida koguni poliitiliseks probleemiks.

Viimane järsk sibula hinna tõus Bangladeshis on tingitud sellest, et naaberriik India keelustas septembri lõpus sibula ekspordi, kuna tugevad mussoonvihmad hävitasid osa saagist.

Kui tavaliselt maksab kilo sibulat Bangladeshis 30 takat (32 senti), siis India ekspordikeelu järel kerkis köögivilja maksumus 260 takani (2,8 euroni).

Inimesed trügimas Bangladeshi pealinnas Dhakas, et osta valitsuse subsideeritud sibulat.
Inimesed trügimas Bangladeshi pealinnas Dhakas, et osta valitsuse subsideeritud sibulat. Foto: Suvra Kanti Das / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Peaminister Sheikh Hāsinā pressiesindaja Hasan Jahid Tusher kinnitas, et sibulaid on asutud importima Bangladeshi lennukitega ning edaspidi ei sisalda ükski peaministri residentsis serveeritav roog enam sibulat.

Kohalik meedia teatas, et eile jõudis rannikulinna Chittagongi mitu sibulapartiid Myanmarist, Türgist, Hiinast ja Egiptusest.

Riigi omanduses Bangladeshi Kaubanduskorporatsioon (TCB) müüb pealinnas Dhakas sibulaid soodushinnaga 45 takat (48 senti) kilo. Kohati seisid inimesed subsideeritud köögivilja ostmiseks tunde järjekorras ning ostuhuviliste vahel puhkes isegi rüselusi.

Rahaämber veokis, kust müüakse Bangladeshi pealinnas Dhakas inimestele valitsuse subsideeritud sibulat.
Rahaämber veokis, kust müüakse Bangladeshi pealinnas Dhakas inimestele valitsuse subsideeritud sibulat. Foto: Suvra Kanti Das / ZUMAPRESS.com / Scanpix

«Isegi kui ma pean seisma veel kaks tundi, teen ma seda. Ma säästan umbes 250 takat ostes ühe kilo TCB sibulaid. Seisan siin, et säästa raha,» selgitas järjekorras oodanud inglise keele õpetaja Ratan. «Olen 41-aastane. Ma pole kunagi näinud, et sibula hind kerkiks üle 120 taka.»

Lisaks koduköökidele on ka paljud restoranid jätnud oma menüüst sibula välja ning järsult on langenud frititud tänavatoidu müük, sest suurem osa roogi sisaldab rohkelt sibulat.

Bangladeshi suurim opositsioonierakond on kutsunud inimesi üles meeleavaldustele sibula rekordilise hinna vastu, süüdistades kriisis valitsust.

Inimesed seismas järjekorras Bangladeshi pealinnas Dhakas, et osta valitsuse subsideeritud sibulat.
Inimesed seismas järjekorras Bangladeshi pealinnas Dhakas, et osta valitsuse subsideeritud sibulat. Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AFP / Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles