Skandaal Rootsis: mustanahaline tantsija ei sobi Eurovisioonile?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loreen
Loreen Foto: SCANPIX

Rootsi riigikanal SVT sattus rassisimiskandaali, kuna avalikkuse ette tulid kõlakad, et Eurovisiooni meeskonnal soovitati loobuda meestantsijast tema nahavärvi tõttu.

«Kui see info oli ajakirjandusele lekitatud, hakkasime muretsema, kuna ei kuulnud ametlike allikate kommentaare. Üritasime sellegipoolest positiivsust säilitada,» ütles koreograaf Ambra Succi väljaandele The Local.

Kuulujutu kohaselt soovis Rootsi eurolauluvõistluse Melodifestivalen korraldaja Christer Björkman välja vahetada eurolaulik Loreenile tausta tantsinud Ausben Jordani.

«SVT kardab rassismi, mis on levinud Ida-Euroopas. Nad soovivad igal juhul võita ega kavatse sellise asja tõttu hääli kaotada,» rääkis allikas ajalehele Aftonbladet.

Björkman asja tõttu sunnitud kokku kutsuma kriisikoosoleku. Mees nimetas kogu asja arusaamatuseks. Björkman tunnistas, et Jordani nahavärvi teema kerkis tõesti koosolekul üles, kuid mitte selle pärast, et teda taheti välja vahetada.

«Märkisin lihtsalt, et alates poolfinaalide süsteemi tutvustamist pole Eurovisiooni finaali jõudnud ükski värviline inimene. Siis ütlesin: «Loodan siiralt, et see meid ei mõjuta.»,» seletas Björkman.

Jordan, kes on taustatantsijaks olnud maailmakuulsatele artistidele nagu Snoop Dogg, Madonna ja Cypress Hill, pole kuulujuttudest vaimustuses. Aafrika ja indiaani juurtega mees kasvas üles Texases ja sai päris palju rassismi tunda.

Loreen kinnitas hiljem, et esineb igal juhul koos Jordaniga. Seejärel kohtusid Jordan ja Björkman, et olukorda arutada.

«Ta mõistis, et tegemist oli arusaamatusega ja nüüd liigume edasi. Loodetavasti võidame Bakuus!» sõnas Björkman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles