Postimees saadaks Eurovisioonile Iiris Vesiku

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurolaul 2008. Iiris Vesik ja tema «meeskond»
Eurolaul 2008. Iiris Vesik ja tema «meeskond» Foto: Liis Treimann

Nagu varasematel aastatel, nii pani seltskond Postimehe ajakirjanikke ka seekord kokku oma hinnangu tänavuste eurolaulude kohta. Alljärgnevat ei pea sugugi südamesse võtma, kuid tähelepanekuid tasuks igal europüünele pürgijal teha küll. Kümmekonna ajakirjaniku arvates võiks Belgradi saata Iiris Vesiku võistluslooga «Ice-cold story».

1. Kreisiraadio

«Leto svet»

Laulu esitus aastavahetuse programmis oli etem. Praegu kappavad tantsutüdrukud nagu hobused. Toiduplakatid ei isuta ka tühja kõhuga. Muusika see-eest haarab. Lollakalt vajalik lugu. Absoluutselt konkurentsitu. Mõnus huumor ja hästi läbimõeldud esitus. Kuna eurolaulu üritus ongi paras tobedus, siis see laul sobib sinna ideaalselt. Usun, et võib meid kõrgele kohale viia. Kuigi laul ei ole teab mis kunstiteos, ongi võib-olla aeg saata Eurovisioonile midagi ajuvaba ning püüda olla just «mittenormaalne». Hea vaheldus igatahes. Ajad on tõestanud, et püüa sa teha nii normaalset laulu kui tahes, see ei toimi. Las siis kreisikad püüavad tõestada vastupidist. Lemmik! Mullu hääletasin Ukraina diiva Verka Serdjutška poolt ja sellises stiilis värk näib rahvale peale minevat. Kämp! Irooniata ei saagi Eurovisiooni suhtuda. Miskit nii jubedat pole juba ammu näinud. Mehed, minge koju naiste või armukeste juurde. Kohutav. Lõpuks ometi on Eesti suutnud teha tõeliselt konjunktuurse loo, mis peaks Balkani palaganil laineid lööma ja peamisele sihtauditooriumile kultuurilist samastumisrõõmu pakkudes rohkelt punkte noppima. Pea igal Eurovisioonil nähtud keskealised naljaninad, meloodia sobiks uue rullnokkadele toodetava plaadisarja «Eesti saast» avalooks.

71 punkti

2. SKA Faktor

«Real Big Money»

Kõige artistlikum mees; elu ja hingega. Laulja nagu rokkiv kriipsujuku. Esimesel vaatamisel jättis leigeks, teisel korral täitsa kompu. Ilmetu ja mage lugu ning samaväärselt nigel esitus. Ei ole eurolugu. Pole millestki kinni haarata, ka viis ei jää meelde. Aga plusspunktid puhkpillide kasutamise eest. Ja poisil hääl ka olemas. Rütmikas, kaasahaarav lauluke. Sobiks tänu solisti kübarale stiililt ja laadilt Liza Minelli filmi «Kabaree» mingiks vahenumbriks, et vana linateost reanimeerida. Aga ei aita Eurovisioonil, kus 1930ndatega on vaid väga vähestel intiimne side säilinud. Count it out! Sümpatiseerib noormeeste püüdlikkus hästi esineda ja muusikat teha, ent puudu jääb lavalisest kogemusest. Bändi kostüümid alla arvestust.

61 punkti

3. Rolf Junior

«One On One»

35 protsenti vinti elu juurde ja suurepärane! Kõige eurovisioonilikum lugu. Nakkav meloodia, aga Rolf võiks end veidi rohkem liigutada ja laiemad püksid jalga panna. Kaire Vilgatsi punane pappsüda varjab kleidi! Pidi olema homode laul, aga mind see ei häiri. Tundub, et hästi viimistletud lugu ja esitus. Laulu idee on väga hea, aga esitus ei vii mõtet lõpuni ning ka esitaja imidž võib hakata paljudele vastu. Eesti Mika! Normaalne tantsulugu, ilus poiss, hurmav Vilgats, aga tahaks pedaali rohkem gaasi peale vajutada, praegu nagu aegluubis. Stilist on kõvasti vaeva näinud või õigemini on mõnusalt lõbutsetud. Lustakas esitus, 12 punkti Vilgatsile. Kostüümid, show on võimsam kui laul. Rohkem julgust, Rolf! Kui end ikka geikultuuri sümbolina välja mängida, siis ei tasu seda teha trikoos, kus pooled vikerkaarelipu värvidest on puudu. Arguse eest punktid maha!

72 punkti

4. Taavi Peterson

«Question Man»

Igav ja mage. Täiesti mööda Eurovisioonile. Ei pääse millegagi löögile. Appi! Säästke sellest hüsteeriast. Märtsikõutsi kräunumine, ehkki poiss on siiras. Ega laulul polekski midagi viga, kui ei sooviks konkureerida sellel kontserdil. Suudab häält kääksutada küll, aga see on ka kõik, mis sellest laulust meelde jääb. Tundub, et solist üritab veel väljakujunemata isikupära kompenseerida hääle moonutamisega, ent laulu viis muutub iga kuulamisega üha sümpaatsemaks.

37 punkti

5. Paradise Crew

«Üksinduses»

Lool polnud ju väga viga, kuid esitus jättis väga kahvatu mulje. Selline keskmine lugu, mis ei häiri, aga ei jää ka meelde. Tore raadiolugu, aga suurvõistluse jaoks ei ole see stiil sobiv. Poisid saavad omale lihtsalt head promo Eestis. Väikeste tüdrukute lemmikpoiss esitab pubeka-armuvalu kohustuslikku laulu. Meenutab Jaagup Kreemi palu. Sellelt pundilt ja Kasearult väga nõrk lugu, ei midagi meeldejäävat. Paneb haigutama. Peale playboyliku välimuse on ikka midagi muud ka vaja, mis lauluvõistlusel aitaks, ja see on laul. Keskpärane meloodia ja esitus, ühest kõrvast sisse, teisest kohe välja.

32 punkti

6. Birgit Õigemeel

«365 Days»

Ilus tüdruk, ilus laul, ilus kleit. Kõik on õige. Pauluse ja ta sõprade looming on alati meeldinud. Seegi lugu on ju väga ilus, aga Eurovisiooni jaoks natukene liiga uimane. Parima vokaali ja meloodiaga laul, kus laul ja esitaja sobivad kokku. Puudu oli veel lavalt Koit Toome klaveriga. Kas ainuke «superstaar», kel häält ka on? Siis läks võit õigesse väravasse. Laul ette programmeeritud, celinedionilik, korralik toode. Ei saa üle mõttest, et kui seda laulu esitaks keegi teine… Ah, ei ole Birgitil kah nagu viga, samas pole isikupära, seda miskit, mis meelde jääks. Kahju kohe laulust. Tüdruk oskab laulda küll. Nagu Christina Aguilera pidi oskama. Aga seesuguseid kaunishääli on Eurovisioon alati täis ja raske on nende seast esile tõusta. Ei näinud seda imenippi, millega Birgit end meeldejäävaks teeks, nagu tegi Marie N, kes kleite vahetas, näiteks. Väga hästi produtseeritud ja esitatud ballaad, kuid suurel Eurovisiooni-laval võib kogemusteta laulja hätta jääda.

72 punkti

7. Luisa Värk ja Traffic

«It’s Never Too Late»

Veel mõttetum kui Kasearu ja Paradise Crew. See duett kõlas meeldivalt. Kena meloodilise pala rikkus selle Trafficu tüübi liiga räme stiil. Totaalselt mööda laul. Ei saa aru, kuidas selline pala edasi pääses. Ka esitajate hääled ei sobinud kokku. Luisa võiks pressimise asemel ennast ka veidi vokaalselt arendada. Esitajad ja laul läksid üksteisest mööda. Taavi ei tundugi kõige hullem selle laulu taustal. Igav. Luisa... oli ka selline laulja või? Miski ei muutuks mu elus, kui see lugu kuulmata jääks.

20 punkti

8. Supernova «Stefani»

Punkt kollase särgi ja jaki eest. Mõnus, lihtne ja meeldejääv lugu. Mõttetu laul. Ei jää meelde. Ei ole ka hea raadiolaul. Ei kõlba ei siia, ei sinna. Meenutab GASi. «We are young, we are free, we have teeth, nice and clean.» Tempokas. Eplik põrus kidrapopiga Lätis, «Stefani» on palju-palju igavam. Sõnad on ülimalt lapsikud, noh eurolaulule vastav. Poisid üritasid taastada MCRi punkroki foonil 1960.–1970. aastate kidrarokki – tubli! Aga see ei olnud kahjuks siiski isegi mitte pooletera-, vaid ka mitte veerandtera-üritus. Neid kidrapopi käike võis tajuda vaid ajuti, puhuti – poisid ei vedanud lõpuni välja. Kui seda lugu kõvasti ümber teha, kidrapopilikumaks arranžeerida ja kuttide outlook'i ka järele aidata, siis siit võiks välja võluda finaaliväärilise loo. Aga sellisena jääb tooreks.

45 punkti

9. Iiris Vesik

«Ice-cold Story»

Elasid kord attitude’iga lumehelbeke, kaks mafiosnikut, kidrakoll ja pluusita tšellisti... Päris hea tase – omapärane ja kaasakiskuv muusika ning stiilne esitus. Kui Kreisiraadiot poleks, siis oleks kindel võitja. Tugev lugu, hea esitus. Võib õnnestuda. Mõjub teiste lugude vahel tervikuna. Mulle see soomelik poprock – või mis iganes – ei istu, hääl ei tekita sooje ega mõnusaid tundeid. Lugupidamisest Dave Bentoni ja Sullivani eest panen, aga plika hääl on õõvastav. Ägedad tšellopoisid. Hea lugu, aga esitaja on vale! Omapärasema häälega laulja, ise alles 16! Iirise kostüümid tekitavad küsimusi, miks nõnda aktiivsele rüblikule on tõmmatud selga maani seelik? Disharmoonia ja dissonantsi piiril balansseeriv lugu on kahtlane kaup – mittemusikaalsed eurooplased võivad siin möödaesitust kahtlustada. Tšellistidelt ootaks paremini treenitud ülakeha – see on neil praegu liiga lõtv. Aga õnneks on lõppkontserdini veel aega. Kuluaarides Eesti Kate Bushiks ristitu on küll verinoor, kuid kannab oma rolli kenasti välja. Jahmatav grimm ja läbimõeldud kostüümid. Vahetaks välja Iirise seeliku, sest see pärsib liikumisvabadust ega arvesta tema isikupära.

77 punkti

10. Luisa Värk ja Margus Vaher

«God Inside Your Soul»

Harju keskmine lugu noortele, kes kõnekalt teineteisest eemale hoiavad. Kus keemia on? Tavaliselt on duetid meeldivad, ent Luisa ja selle mingi Marguse hääled ei sobi ju üldse kokku. Taas kord rikkus Luisa suhteliselt euroliku loo ära oma ruigava häälega. Margusest hakkas kahju. Sünergia ja tervik puudus. Igav, sama lauljat ei viitsi kaks korda kuulata ka. Nende hääled võimaldaks palju võimsamat laulu, taas peab nentima, et igav. No memories...

33 punkti

-----------------------------------------------------------

Hääletamine

Tänavuse eurolaulu valivad televaatajad. Helistades kümneminutilise hääletamisvooru ajal oma lemmiklaulu numbrile, valivad vaatajad esimeses hääletusvoorus kümnest laulust kolm finalisti. Järgneb uus kümneminutiline hääletamisaeg, kus uute kõnede abil valitakse kolme finalisti seast laul, mis esindab Eestit Belgradis toimuval Eurovisiooni lauluvõistlusel.

Hääletuse tehniline korraldaja on Elion, hääli saavad anda Elioni, EMT, Elisa, Tele2, Starmani ja Norby telefonivõrkudest helistajad.

Kõne hind on 10 krooni.

Otsesaadet saab internetis jälgida

veebilehel etv.ee. Esimest korda on

otselink ka Eurovisiooni lauluvõistluse

rahvusvahelisel internetilehel eurovision.tv ning huvilised üle kogu maailma saavad meie saadet jälgida reaalajas. EMT klientidel on võimalik otsesaadet jälgida ka mobiiltelefonis.

Täna õhtul kell 21.35 algavat saadet juhivad Ines ja Marko Reikop, režis-söörid on Marek Miil, Ove Musting ja

Eva Katariina Taimre, saate toimetaja on Anu Välba.

900 7701

Kreisiraadio «Leto svet»

muusika ja sõnad Priit Pajusaar,

Glen Pilvre, Peeter Oja, Hannes Võrno, Tarmo Leinatamm

900 7702

SKA Faktor «Real Big Money»

muusika ja sõnad Taavi Otsus

900 7703

Rolf Junior «One on One»

muusika ja sõnad Vahur Valgmaa

900 7704

Taavi Peterson «Question Man»

muusika Rein Rannap,

sõnad Karl Martin Sinijärv

900 7705

Kristjan Kasearu & Paradise Crew «Üksinduses»

muusika Madis Muul, Kristjan Kasearu, sõnad Kristjan Kasearu

900 7706

Birgit Õigemeel «365 Days»

muusika Pearu Paulus, Alar Kotkas, Ilmar Laisaar, sõnad Jana Hallas

900 7707

Luisa Värk ja Traffic

«It’s Never Too Late»

muusika Imre Sooäär, sõnad Riina Kindlam ja Imre Sooäär

900 7708

Supernova «Stefani»

muusika Rainer Michelson ja Hendrik Sal-Saller, sõnad Hendrik Sal-Saller

900 7709

Iiris Vesik «Ice-cold Story»

muusika ja sõnad Riine Pajusaar

900 7710

Luisa Värk ja Margus Vaher

«God Inside Your Soul»

muusika Elmar Liitmaa,

sõnad Liis Lass

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles