Tänavusel Eurolaulul kahtlustasid nõutud konkurendid vandenõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurolaul 2008. Kreisiraadio
Eurolaul 2008. Kreisiraadio Foto: Liis Treimann

Esimest korda «Eesti eurolaulu» ajaloos oli laupäeval telemajas toimunud konkursil osalejate hulgas tunda pinget ja vaoshoitud vihavärinaid: nii mõnelegi tundus, et Kreisiraadio ja Priit Pajusaare-Glen Pilvre pala «Leto svet» võit oli ette otsustatud.

Kui jätta kõrvale aasta eest nuku- ja noorsooteatri muusikali «Romeo ja Julia» reklaamikampaania, mil pealinna kuulutustetulpi ehtisid viited eurolaulu võistlusel osalenud Kristjan Kasearu ja Hele Kõre esitatud laulule, siis tänavu tervitasid Kreisiraadio klantspildid telemajja saabujaid juba valvuriputka aknakesel.

Trio ise saalis stuudiote esisesse fuajeesse kogunenud rahva seas ja jagas suuremeelselt neidsamu postkaardikesi.

Vandenõuteooria

Üks tänavusi võistlusloo autoreid Imre Sooäär ei hoidnud emotsioone tagasi – tema meelest oli ETV Kreisiraadio promomisega liiale läinud.

Sooäär leidis, et ETV pidanuks mitte ainult Kreisiraadio tegijaid, vaid ka kõiki teisi laule reklaamima, viidates äkitselt rahvustelevisiooni ekraanile naasnud Kreisiraadio show kordussaadetele või ka trio esinemisele ETV aastavahetusprogrammis.

«Promo on muidugi tähtis, aga tegelikult oleks viisakas, et kõigil kümnel oleks võrdsed võimalused,» leidis Sooäär. «Ma pean isegi seda valeks, et Eurolaulule pooled heliloojad kutsutakse ja pooled tulevad konkursiga. Selline süsteem ei ole end õigustanud.» Lisaks sahistas laupäevaõhtune telemaja, justkui oleks ETV juba Kreisiraadio meeskonna Euroopa promotuurikski raha eraldanud ja lennupiletidki ostnud.

Eurovisiooni peaprodutsent Juhan Paadam üksnes naeris selliste väidete peale. «Vandenõuteooriad on vahvad, aga suuremal osal juhtudest need siiski ei toimi. Fakt on see, et poisid on populaarsed,» põhjendas Paadam Kreisiraadio selleaastast võitu.

«Täiesti kategooriliselt lükkan tagasi seisukoha, et see on teadlik promo. Pigem on tegu juhuste kokkusattumisega – ETV võttis Kreisiraadio programmi juba eelmisel kevadel ja laul sündis konkursi väljakuulutamisega,» ütles Paadam.

Juba täna sõidab trio Belgiasse – ühe «kreisika» Tarmo Leinatamme sõnul siiski mitte eurolugu promoma, vaid 13. aprillil algavat Kreisiraadio sünnipäevatuuri arutama. «Ei laula me seda laulu seal. Me sööme poistega Brugges lihtsalt šokolaadi,» rääkis Leinatamm. «Ei mingit promo, tahame omavahel arutada tuuri asja, mis algab aprillis ning pidasime vajalikuks Eestist lahkuda.»

Leinatamm leidis, et rahvahääletusel teisele kohale jäänud, kuid varužürii meelest võitu väärinud Iiris Vesik ja kolmandaks platseerunud Birgit Õigemeel oleks Eurovisiooni lõppvõistlusel Belgradis nagunii teiste artistide sekka «ära uppunud». «See pole enam ammu lauluvõistlus,» sõnas kahel korral Eurovisioonil dirigendina tegutsenud mees.

Rahva hääl loeb

Telemaja esimesse stuudiosse kogunenud võistlusmeeskonnad olid aga võidulaulu selgumisel kuidagi eriti mornid. Sellist nõutut vaikust nagu sel laupäeval pole telestuudio seinad ühelgi Eurolaulul kandnud.

Üksnes Kreisiraadio joviaalne meeskond – heliloojad Priit Pajusaar, Glen Pilvre, «kreisikate» produtsent ja teatrijuht Paavo Nõgene ning kolmik ise – ei suutnud üksteist võidu puhul ära õnnitleda. Samas on selge, et pärast kaklust rusikatega ei vehelda ja rahvahääletusel oli meeste ülekaal mäekõrgune: 31 429 poolthäält esimeses ja 52 518 teises hääletusvoorus saadab Kreisiraadio Euroopale eestimaist huumorisoont tutvustama.

«Kellele meeldib hea nali, see ei pidanud ka protestihääli andma. Saab näha, kuidas Balkan loo vastu võtab,» kommenteeris Paadam. «See on identiteeditunde küsimus: kui see on tugev, ajab Kreisiraadio naerma, kui nõrk, siis vihastab. Ma usun, et huumorit mõistavad Balkani rahvad samuti nagu Põhjala rahvad.»

Võiduloo ühe autori Pajusaare hinnangul oli aeg ammu küps millegi naljaka saatmiseks Eurovisioonile.

«Mind on mitu aastat vaevanud see, et Eurovisioon on ikka jube tõsiseks muutunud. Ja ma olen kolm aastat rääkinud, et meil tuleb mingi sigadus kokku keerata,» ütles mees Eesti Raadiole. «See asi õnnestus tänu sellele, et Kreisiraadio vennad olid väga kiirelt nõus asjaga kaasa tulema,» lisas Pajusaar.

Pärast meeleolukat koosviibimist telemaja puhvetis siirdus enamik seltskonnast – Võrno ja Oja nende seas – ööklubisse Angel. Lisaks paljude tuntud artistide osavõtul teoks saanud ja Jüri Naela lavastatud euroshow’le astus klubilavale ka Kreisiraadio kaheliikmeline punt, et esitada võidulaul a cappella versioonis. Paraku saatis publikumenu pigem Silvi Vraidi esitatud aastatetagust europala «Nagu merelaine», mida ülemeelikus tujus rahvahulk suisa kordamisele nõudis. Kas see hetkeline tähelepanuta jäämine või oli põhjus milleski muus, igatahes pidas Oja õhtu lõpetuseks vajalikuks kõigi homoklubis pidutsejate ees oma püksid rebadele tõmmata.

Nii sai Eesti endale jälle uue euroloo - sedapuhku juba viieteistkümnenda, mis astub Eurovisioonil võistlustulle 20. mai poolfinaalis Serbia pealinnas Belgradis.

----------------------------------------------------------

Rolf Junior, laulja:

Kuidas läks?

Oleks eelistanud viiendat kohta, et mitte napilt välja jääda.

Kuidas meeldis võidulaul?

Eesti värk! Kui Kreisiraadio varasemate ülesastumiste peale mõelda, siis oli mageesinemine.

Vandenõu?

Kui eelnevaid nädalaid arvesse võtta, vaadata ETV programmi, siis võis täheldada küll, et üks kamp sai promo.

Silver Laas, Trafficu solist:

Kuidas läks?

Jäin enda ja Luisa esitusega väga rahule.

Kuidas meeldis võidulaul?

Rahvas valib oma kuninga – palun väga!

Vandenõu?

Ei usu, et Kreisiraadio esiletõusmine ETV eetris oleks Eurolauluga seotud.

Taavi Otsus, SKA Faktori solist:

Kuidas läks?

Meie esinemine tuli hästi välja, otse-eetris tuli kõik täpselt nii välja, nagu pidi.

Kuidas meeldis võidulaul?

Jätaksin sellele küsimusele vastamata. Tahan näha, mis juhtub Serbias.

Vandenõu?

Promo on asja juures oluline, ka meie suhtlesime oma fännidega.

Dave Benton, Laulu «Ice-cold Story» taustalaulja:

Kuidas läks?

Mul tuleb nõustuda žürii arvamusega. Kui räägime lauludest, siis Iirise lugu oli hea.

Kuidas meeldis võidulaul?

See on üsna intrigeeriv lauluke. Ma tunnen neid artistidena ja nad on profid. Oodanuks neilt märksa enamat.

Vandenõu?

See on tõesti võimalik – ehkki loodan, et pole. See tähendaks seda, et ETV valetab vaatajatele, kes on kodudes telefonidega hääletanud.

Taavi Peterson, laulja:

Kuidas läks?

Mul ei ole niivõrd head esitust kui täna veel olnud.

Kuidas meeldis võidulaul?

Ega sellel midagi viga ole, Iseasi, kuidas see läbi lööb. Ise olin Iiris Vesiku poolt, aga kahjuks ei õnnestunud millegipärast tema poolt hääletada. Vist olid liinid hõivatud.

Vandenõu?

Minu meelest käis promomine pool aastat ette. Isegi ETV aastalõpushow oli ju nende poolt.

Kristjan Kasearu, Paradise Crew solist:

Kuidas läks?

Väga hästi, olen endaga rahul. Me ei seadnud endale siia tulles mingeid sihte.

Kuidas meeldis võidulaul?

Ei saaks öelda, et tegu on kunstiteosega, ent lavaliselt oli kõik õige.

Vandenõu?

Põhimõtteliselt oli küll tunda. Panin tähele, et Kreisiraadio tüüpidega on äkitselt palju saateid tekkinud.

Rainer Michelson, Supernova solist:

Kuidas läks?

Enam-vähem normaalselt. Oleme rahul.

Kuidas meeldis võidulaul?

Kui rahvas valis, ju siis sobib. Nende võit oli ülekaalukas.

Vandenõu?

Tundus küll, et promoti kõvasti. Ise oleks samamoodi teinud.

Birgit Õigemeel, laulja:

Kuidas läks?

Eks alati jääb millestki puudu ja alati võib paremini minna.Lootsin kolme hulka saada ja nii juhtuski.

Kuidas meeldis võidulaul?

Mõnes mõttes tore, aga pole kindel, kas selline asi võib Eurovisioonil läbi lüüa

Vandenõu?

Alguses tundus küll. Kuid Kreisiraadio saated ongi olnud ETVs ja eks nad võivad neid reklaamida nii palju kui tahavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles