Blogijad vaidlevad kodumaise eurolaulu teemal

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovisioon 2008 Eesti finaal. Võitis Kreisiraadio «Leto Svet».
Eurovisioon 2008 Eesti finaal. Võitis Kreisiraadio «Leto Svet». Foto: Liis Treimann

Kohalikke blogisid koondav blog.tr.ee on viimastel päevadel olnud eurolainel. Pakume Elu24.ee lugejatele mõned paremad palad.

http://hundiorg.wordpress.com

Kõik räägivad Leto Svetist viimasel ajal, kuidas minagi siis saan… Minu arvates hääletasid selle laulu poolt üksnes väga rumalad ja tugevalt Tšernobõli katastroofist mõjustada saanud inimesed.

Eurovisiooni ironiseeriv? Kas te olete millegi raskega vastu pead saanud? Kasutati teid lapsena ära ja see traumeeriv kogemus ei ole lasknud teil täiskasvanuks areneda?

Ironiseeriv oleks see, kui me võtaksime maailmakuulsa Arvo Pärdi ja saadaksime tema sinna mingi ülilihvitud ja üliviimistletud ja ülikauni ja professionaalse palaga. Kaunis koorimuusika inglite häälena helisemas mingi odava ja koleda plekist saali võlvide all.

See heidaks neile tobeda poppsüldi tootjatele ette seda, et nad ei ole tegelikult musikaalselt tasemel. See oleks mõnitus, hoop munadesse ja sülg mööda nägu alla voolamas. Ilmselt sellisel juhul me kas võidaksime või jääksime viimaseks, seda ei oska ennustada hetkel. Aga see oleks küll iroonia.

Meie saadame üle-Euroopalisele lauluvõistlusele mingid karvased ja koledad Kreisiraadio vanamehed, kes laulavad sardellidest ja suvevalgusest. Kena.

 

http://imeline-maailm.blogspot.com

Kuigi ise ma saadet ei näinud ega hääletuses osalenud, polnud ma üldsegi üllatunud, kui pühapäevahommikustest uudistest Eesti valiku teada sain. Kuigi mulle endale meeldis «Ice-cold Story», mis saavutas teise koha, arvan siiski, et «Leto svet» on täpselt nii jabur lugu, et sellest võib Eurovisioonil isegi asja saada.

 

http://sepp.offline.ee

Negatiivne on aga aspekt, et paistab olevat kamp inimesi, kes arvavad, et see võistlus millegi poolest tähtis on. Väu. Lugudest: Kreisiraadio lugu oleks võinud olla veel kreisim - aktsenti vähemaks ja liba-slaavikeelt juurde, palun. Teine koht - Iiris(?) - kui juba häälest on kuulda, et tegemist on lapsega, on äkki inimest vara sinna laulma panna?

 

http://ramloff.wordpress.com

1. Valime Vändra Aveli presidendiks, et näidata, kui nõme on poliitiks.

2. Valime Ustimenko või Tšikatilo peaprokuröriks ja justiitsministriks, et näidata, kui nõmedad on seadused.

3. Valime kirjanike liidu esimeheks mõne kirjaoskamatu, et näidata, kui nõme on kirjandus.

Ja nii edasi

http://propsis.blogspot.com

Nii ta siis läks sedapuhku - ei võitnud Iirise vahva talvelugu ega Birgiti jõuline armu-kaeblus. Hoopiski Kreisiraadio teeb tänavu Belgradis pulli ja mõnitab täiega püha euroüritust. Minule, tõsi, konkreetne komejant väga hästi peale ei läinud, nagu ma pole ka iial olnud Kreisiraadio suurfänn. Näiteks Leedu tunamullune pilalugu «We are the Winners» jättis märksa jõulisema ja dünaamilisema mulje.

Kummati on huvitav näha, kas paroodia-formaat töötab selgi aastal. Tundub, et päris suur osa võistluse vaatajatest on end teadlikult häälestanud iroonilis-pilkavale lainele, nende häältele peab Eesti tänavu lootmagi. Ühtlasi pöialt pidades, et meie poolfinaali ei trehvaks mõnd veelgi andekamat naljalugu, sest siis oleks meiega kindel kaputt.

 

http://mait.juriado.com/

Kui ma veel mõned aastad tagasi arvasin, et Eurovisioon on tõepoolest lauluvõistlus, siis imestasin ka alati, miks minu lemmikud viimaste hulka alatasa jäid. See oli tingitud äärmuslikust enesekesksusest. Mind üldse ei huvitanudki, mis rahvale võib meeldida. Kuid muusikat teha eesmärgiga väga paljudele meeldida, on siiski totter. See ei ole siis enam muusika, see on turumajandus.

Kuna seda tõsisemat muusikat on aina raskem Eurovisioonilt leida, siis positsioneerisin end ümber. Arvata ära, mis rahvale meeldib, polegi teab mis raske ülesanne. Tuleb laskuda primitiivsele tasandile, taandada ja veelkord taandada ning tulemus on viljakas (loe: toob raha sisse).

Nagu «Äike Päike», pole «Leto Svet» teab mis muusika, kuid ma saan aru, miks see just hästi sobib paljudes halbadest vähem halvimaks Eurovisioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles