Marika Tuus: kas Eesti inimene vajabki ainult sellist tolamängu?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovisioon 2008 Eesti finaal. Võitis Kreisiraadio «Leto Svet».
Eurovisioon 2008 Eesti finaal. Võitis Kreisiraadio «Leto Svet». Foto: Liis Treimann

Rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa, programmide eest vastutav Hanno Tomberg ja Rahvusringhäälingu nõukogu liige Marika Tuus ei hoidnud Eesti eurolaulu konkursil pöialt Kreisiraadiole – nemad eelistasid teisi lugusid.

Rahvusringhäälingu nõukogu liige Peeter Kreitzberg saatnuks Eurovisioonile aga just Kreisiraadio.

Kuidas eestlastel Serbias minna võib, on kõigi küsitletute hinnangul keeruline öelda, sest Kreisiraadio on tuntud Eestis, kuid samas on ka šõu üha olulisem.

Margus Allikmaa

1. Kuidas olete rahul rahva valikuga euroloo puhul ja mis võimalused on sellel lool Serbias?

Rahva valiku üle ei arutata. Rahva valik on selline, nagu see on. Mis siin ikka kommenteerida. Kui eestlased on oma valiku selliselt teinud, siis tuleb selle teadmisega edasi elada.

Kindlasti ei ole Kresisiraadio seltskond sealmaal sedavõrd tuntud ja populaarne kui Eestis ja see kahandab meie võimalusi olulisel määral.

2. Kes oli teie lemmik ja miks?

Minu isiklik lemmik oli Iiris Vesik. Teate, see on lihtsalt selline emotsiooniküsimus, et ma ei tahaks isegi hakata selliseid laule omavahel võrdlema ja kõrvutama, see on suhteliselt tänamatu töö.

Valdav enamus hääletajaid tegi emotsionaalse otsuse, kas see oli siis kantud kaasa elamisest või protestist, ja ma luban ka endale emotsiooni ajel otsustamist.

Hanno Tomberg

1. Kuidas olete rahul rahva valikuga euroloo puhul ja mis võimalused on sellel lool Serbias?

Ma ütleksin nii, et rahvas otsustas, valis selle laulu välja suure häälteenamusega ja seetõttu võib öelda, et see laul võitis täiesti teenitult.

Kuna antud hetkel on Eurovisioon võtmas omaks pigem sõulikumaid elemente, siis on Kreisiraadiol Belgradis oma võimalus kindlasti olemas.

2. Kes oli teie lemmik ja miks?

Mu enda sümpaatia kuulus ühele teisele loole, mis pääses samuti kolme hulka.

Peeter Kreitzberg

1. Kuidas olete rahul rahva valikuga euroloo puhul ja mis võimalused on sellel lool Serbias?

Mina olen üldiselt rahul, kuigi see, mis nüüd edasi toimuma hakkab, on prognoosimatu. Kuid rahvas ei peagi valima loo, mis kellelegi teisele meeldib. Eurovisiooni häda ongi selles, et proovitakse saata laul, mis just teistele meeldib.

Kuid Kreisiraadio võib sellisena minna ja eks Eurovisioon ole paljudele karikatuurseks muutunud – vähemalt hääletamine. Kuid ma olen rahul.

2. Kes oli teie lemmik ja miks?

Ma arvan, et seesama laul oligi, mul valikuga probleemi pole. Mul on see Eurovisioon juba ammu kergelt üle ajanud ja pole viimastel aastatel tahtnudki jälgida.

Marika Tuus

1. Kuidas olete rahul rahva valikuga euroloo puhul ja mis võimalused on sellel lool Serbias?

Noh, mis ma nii vaimukat ütleksin. Ma pole üldse rahul loomulikult. Aga ma ikka kõige rohkem imestan rahva maitse üle, et kuidas on võimalik, et me liigume selles suunas. Mul on isegi mõistatus, kas Eesti inimene vajabki ainult sellist tolamängu?

Kui ta oleks hea paroodia või nali, siis võiks seda kui žanrit toetada, Eurovisioon otsib ka pidevalt uusi ideid. Oleks see olnud eneseiroonia, oleks see olnud ehk naljakas, aga see oli kuidagi ülbe ja üleolev ning huumorit näha polnud, kohati hakkas pigem piinlik.

Ilmselt oli ka üks võidu põhjuseid see, ta sai ka rohkem promot ETV-s ja seal ei olnud kõigile võrdseid võimalusi, see lugu nagu «tehti ära».

Eurovisioonil lähevad peale siiski kindlat tüüpi laulud ja praegu selle lauluga tõesti ma väga ei usu, et Eesti Serbias ajalugu teeb.

Mõtlen kohe praegu, et kuidas nii suur ülekaal, see on ikka päris naljakas. Vahest tekib niisugune tunne, et kas see Eesti, millest me räägime, et oleme igal pool viimased Euroopas, võib-olla siis inimesed ei tahagi kuhugi jõuda, kui niisugune maitse on.

2. Kes oli teie lemmik ja miks?

Mulle meeldis Birgiti laul «365 päeva», see on tüüpiline, Eurovisioonile omane lugu, mis läheks vähemalt valikute sekka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles